Conspect dictionar personalitati, meditatii, maxime - Aurel BELES


Aurel BELES

Nume: BELES
Prenume: Aurel
Nationalitate: romana

Date despre nastere
Loc: Bucuresti
Judet: BUCURESTI
Zona/Regiune: Muntenia
Tara: Romania Romania
Continent: Europa de Est
An: 1891
Data: 20 aprilie
Zodie: Berbec Berbec
Date despre deces
An: 1976
Data: 10 ianuarie
Aurel BELES
A trait 85 de ani.

Activitate:
Inginer constructor. In 1909 s-a inscris la concursul de admitere la renumita "Scoala de Poduri si Sosele", unde ulterior s-a remarcat ca un student stralucit. In timpul facultatii si-a satisfacut stagiul militar si a participat la campania de razboi din Bulgaria in anul 1913, in calitate de ofiter genist.

Activitatea sa profesionala poate fi urmarita in trei directii: ca inginer constructor, cadru didactic universitar si cercetator stiintific.

In anul 1914 a fost angajat ca inginer asistent la Ministerul Lucrarilor Publice, in cadrul Directiei de studii si constructii, si a fost avansat ca inginer proiectant si apoi ca inginer sef de santier. In aceasta perioada a proiectat si executat o serie de poduri din beton armat, precum cele peste raul Bistrita de la Roznov si Costisa si un pod peste raul Amaradia la Iesalnita (1915-1916).

In timpul primului razboi mondial a fost mobilizat in regimentul de cai ferate.

Activitatea didactica a inceput-o in anul 1918, cand Scoala de poduri si sosele era refugiata la Iasi; aici a predat cursul de masini hidraulice.

Reconstructia podurilor a constituit obiectivul activitatii sale si dupa mobilizare, cand a revenit in viata civila (1918), in cadrul Directiei generale de poduri si sosele ca sef de divizie.

In 1919 a fost numit asistent la catedra de macanica si rezistenta materialelor si profesor suplinitor la catedrele de topografie si drumuri, in cadrul "Scoalei de poduri si sosele", iar in 1920, cand aceasta devine Politehnica din Bucuresti, este numit in mod succesiv in functiile de asistent, conferentiar si profesor la disciplinele Mecanica fluidelor si Rezistenta materialelor.

Intre anii 1921-1937 lucreaza la "Societatea industriala Creditul transilvanean" si la "Intreprinderile generale termice", ca inginer priectant si constructor de lucrari. Activitatea sa din aceasta perioada s-a concretizat in numeroase edificii, dintre care citam: camera de comert din Galati, hotelul Royal Palace, caminul medicinistilor de pe Splaiul Independentei, cladirea "Sociatatea tinerimea romana" din bd-ul Schitu Magureanu, silozul de bere din Calea Rahovei, toate in Bucuresti; fabrica de ciment din Fieni.

In anul 1928 a ocupat prin concurs catedra de constructii civile si fundatii de la Politehnica bucuresteana.

De-a lungul anilor, a mai colaborat si cu colegul sau de facultate ing. Liviu Ciulei, care in 1937 a constituit firma inregistrata sub denumirea de "Societatea nationala de constructii - SONACO ", la care va lucra pana la nationalizare.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial si-a continuat atat activitatea de inginer constructor cat si cea didactica. Noii guvernanti nu au ignorat experienta sa, folosindu-l, in calitate de expert si consilier activ in cadrul colectivelor de constructori care au edificat laminorul de la Roman, cosurile din beton armat de 80-120 m de la otelariile din Hunedoara, Otelul Rosu, Uzinele Grozavesti, termocentrala Sangeorz, fundatiile hidrocentralei de la Bicaz si Portile de Fier, laminoarele construite de inginerii romani in India si in Coreea, si unele rafinarii construite in tarile arabe.

In anul 1948, Facultatea de constructii s-a desprins din Politehnica si s-a infiintat Institutul de constructii din Bucuresti, in cadrul caruia a predat cursul de "Teoria elasticitatii" la Facultatea de constructii civile si industriale; in 1963 a fost numit profesor consultant.

Subiectele de cercetare pe care le-a abordat au fost inspirate din problemele practice la care trbuia sa raspunda in cadrul lucrarilor de constructii pe care le executa. Framantat de problema flambajului pilotilor , a efectuat un studiu pe care l-a intitulat "Flambajul barelor drepte, comprimate axial, intr-un mediu elastic omogen", publicat in "Buletinul Societatii Politehnice" in anul 1915. In acelasi an, a publicat, in revista "Genie civil", "Studiul privind ecuatia diferentiala a axei neutre si a fibrei medii la o bara supusa la incovoiere si la compresiune".

In 1935-1936, a publicat, in "Buletin de mathematiques et physique pure et appliquees de l’Ecole Polytehnique", o serie de articole privind problema aproximarilor ce se fac in calculul sistemelor static nedeterminate, atragand atentia asupra importantei datelor initiale care se introduc in calcul.

Preocupat de problema apararii populatiei, in preajma celui de-al doilea razboi mondial, a publicat in "Buletinul Societatii Politehnice din Romania", articolul "Constructiile si apararea pasiva".

Profesorul Beles a studiat cu multa atentie comportarea constructiilor sub actiunea seismelor, a facut o comunicare in cadrul Academiei Romane de Stiinte si a publicat articolul "Cutremurul si constructiile". Ulterior, in anul 1962, in colaborare cu ing. Mihail Ifrim, a publicat "Seismologia inginereasca", lucrare de referinta pentru specialisti.

S-a facut cunoscut peste hotare prin participarea cu comunicari stiintifice la congrese, conferinte si simpozioane internationale de specialitate, la: Rio de Janeiro, Moscova si Praga (1959), Tokio (1960), Londra si Skopje (1964), Noua Zeelanda (1965), Brno-Cehoslovacia (1967).

Constructiile pe care le-a realizat se disting prin solutii indraznete, practice, urilizarea de materiale noi, si s-au dovedit rezistente la intemperii si cutremure.

Munca sa stiintifica se evidentiaza prin pasiune, ampla documentare, o tratare complexa a problemelor, fundamentarea matematica si posibilitatea de aplicare imediata in practica a solutiilor care au iesit in urma rezultatelor de cercetare.

A fost apreciat pentru munca sa si probitatea profesionala si distins cu numeroase ordine si medalii: "Meritul stiintific cl. I", titlul de "Om de stiinta emerit", titlul de membru corespondent al Academiei Romane (1955) si apoi membru titular (1963).

A fost membru a numeroase organizatii profesionale si stiintifice: Asociatia internationala de inginerie seismica, Asociatia internationala de poduri si sosele, Asociatia internationala pentru placi curbe subtiri de beton, Asociatia Generala a Inginerilor din Romania (AGIR).


Categorii pentru Aurel BELES:
Constructii
Inginerie

Personalitati nascute in localitatea Bucuresti
Personalitati nascute in judetul BUCURESTI
Personalitati nascute in zona/regiunea/statul Muntenia
Personalitati nascute in tara Romania Romania
Personalitati nascute pe continentul Europa de Est


Personalitati aniversate la data de 20 aprilie - Evenimente din data de 20 aprilie
Personalitati nascute in zodia Berbec Berbec

Personalitati aniversate la data de 10 ianuarie - Evenimente din data de 10 ianuarie
Personalitati nascute in zodia Capricorn Capricorn

Personalitati aniversate in anul 1891 - Evenimente din anul 1891
Personalitati aniversate in anul 1976 - Evenimente din anul 1976

Personalitati din perioada 1891-1976 - Evenimente din perioada 1891-1976

Comentarii
Nu exista comentarii in baza de date!
Nu puteti scrie comentarii! Nu sunteti logat! Mergeti la pagina de login!

Personalitati celebrate in 20 aprilie

Aurel BELES Aurel BELES
(Bucuresti, Muntenia, 1891 - 1976)
Inginer constructor. In 1909 s-a inscris la concursul de admitere la renumita "Scoala de Poduri si Sosele", unde ulterior s-a remarcat ca un student stralucit. In timpul facultatii si-a satisfacut stagiul militar si a participat la campania de razboi ...

III (cel Chior) BOGDAN III (cel Chior) BOGDAN
(1479 - Husi, Moldova, 1517)
Domn al Moldovei intre anii 1504-1517, fiul lui Stefan cel Mare. ...

Constantin NICOLAESCU-PLOPSOR Constantin NICOLAESCU-PLOPSOR
(Plopsor, Oltenia, 1900 - Bucuresti, Muntenia, 1968)
Arheolog, istoric, etnograf, folclorist, antropolog, geograf. Membru corespondent al Academiei Române. ...

George STEFANESCU George STEFANESCU
(Plainesti, Moldova, 1914 - 2008)
Pictor. Prin insasi formatia sa, din anii `40, sub indrumarea prestigioasa a lui Nicolae Darascu si Lucian Grigorescu, pictorul se inscrie de la bun inceput pe o traiectorie a echilibrului dintre traditie si modernitate. A facut studii la Academia de ...

Joan MIRO Joan MIRO
(Barcelona, Catalonia, 1893 - Palma de Mallorca, Insulele Baleare, 1983)
Pictor si sculptor spaniol, influentat de suprarealism. In 1919, Miro pleaca la Paris, unde il cunoaste pe Picasso. Acesta ii face cunoºtinta cu Tristan Tzara, Max Jacob si Ernest Hemingway. Andre Breton este fascinat de lucrarile lui, pe care le co ...

Leon Battista ALBERTI Leon Battista ALBERTI
(Geneva, Geneva, 1404 - 1472)
Scriitor, arhitect, pictor, sculptor, filozof si umanist. ...

Giovanni Antonio Canal CANALETTO Giovanni Antonio Canal CANALETTO
(Venetia, Veneto, 1697 - Venetia, Veneto, 1768)
Pictor din Vatican, care a studiat cu Panini din Roma, dar a lucrat in Venetia. Pictor architectural cu un excelent simt al compozitiei. A devenit celebru datorita sustinerii lui Joseph Smith, un om de afaceri englez care pus in vanzare lucrarile sal ...

Dimitar GANEV Dimitar GANEV
(Gradets, Sliven, 1898 - 1964)
Om politic, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Bulgar in perioada 1942-1964. In perioada 1958-1964 a fost presedinte al Prezidiului Adunarii Populare a Republicii Populare din Bulgaria. ...


Personalitati celebrate in 10 ianuarie

Aurel BELES Aurel BELES
(Bucuresti, Muntenia, 1891 - 1976)
Inginer constructor. In 1909 s-a inscris la concursul de admitere la renumita "Scoala de Poduri si Sosele", unde ulterior s-a remarcat ca un student stralucit. In timpul facultatii si-a satisfacut stagiul militar si a participat la campania de razboi ...

Mircea Dragos BIJI Mircea Dragos BIJI
(Viisoara, Transilvania, 1913 - Bucuresti, Muntenia, 1992)
Economist si statistician, a condus Institutia Centrala de Statistica in perioada 1962 – 1965, a fost decan al Facultatii de Statistica din Bucuresti. Sub redactia Prof. univ. Mircea Biji a fost editata in anul 1962 o lucrare de mare utilitate: “ ...

Valeriu BRANISTE Valeriu BRANISTE
(Cincu, Transilvania, 1869 - Lugoj, Banat, 1928)
Publicist si om politic. Studiile universitare le-a urmat la Budapesta în cadrul facultăţii de filozofie, după absolvirea căreia este numit profesor la gimnaziul din Braşov. De aici în anul 1895 va pleca redactor la ziarul ...

Hariclea DARCLEE Hariclea DARCLEE
(Braila, Muntenia, 1860 - Bucuresti, Muntenia, 1939)
Soprana romanca, una dintre cele mai de seama artiste lirice din toate timpurile. Numele adevarat, Hariclea Hartulari. Una dintre cele mai bune Manon Lescaut, din opera lui Puccini, iar "Tosca" a fost creata aproape paralel cu procesul identificarii ...

Grigore MOISIL Grigore MOISIL
(Tulcea, Dobrogea, 1906 - Ottawa, Ontario, 1973)
Grigore Moisil a fost cel mai important matematician roman, considerat parintele informaticii romanesti. Grigore Moisil a sprijinit realizarea primelor calculatoare romanesti. A avut contributii remarcabile la dezvoltarea informaticii si la formarea ...

Petrache POENARU Petrache POENARU
(Benesti, Oltenia, 1799 - Bucuresti, Muntenia, 1875)
Pedagog iluminist român. A fost elev al dascalului grec C. Vardalah si al lui Gh. Lazar. A participat la rascoala lui Tudor Vladimirescu, ca secretar si om de incredere a acestuia. Intre 1822 si 1824 a studiat la Viena filologia, apoi Scoala politeh ...

Mihail STIRBEI Mihail STIRBEI
(1909 - 1970)
Tenor. ...

Erich Von DRYGALSKI Erich Von DRYGALSKI
(1865 - 1949)
Geograf, geofizician si explorator ...

Charles Ephraim BURCHFIELD Charles Ephraim BURCHFIELD
(Ashtabula Harbor, Ohio, 1893 - Gardenville, New York, 1967)
Pictor american originar din Ashtabula Harbor, Ohio. A studiat la Scoala de Arta Cleveland. Dupa absolvirea scolii (1912). s-a stabilit in Buffalo. La inceputul carierei sale a suferit de un sir lung de depresii si frici obsesive care s-au reflectat ...

Franck BRIDGE Franck BRIDGE
(Brighton, East Sussex, 1879 - Eastbourne, East Sussex, 1941)
Compozitor, violonist si dirijor ...

Dame Barbara HEPWORTH Dame Barbara HEPWORTH
(Wakefield, Yorkshire, 1903 - St. Ives, Cornwall, 1975)
A fost printre primele sculptorite adepte a stilului abstract. A studiat la Colegiul Regal de Arta din Londra, unde a fost contemporana cu Henry Moore si Ben Nicholson, cu care a si fost casatorita intre anii 1932-1951. Mare partea vietii a fost scul ...

Grigori Vasilievici ALEKSANDROV Grigori Vasilievici ALEKSANDROV
(1903 - 1983)
Regizor. ...


Evenimente din 10 ianuarie

12/12/0969 - 10/01/0976 - Incepe domnia lui Ioan Tzimiskes
(Bizant - Istorie) - Imediat dupa asasinarea lui Nikephor Phocas, Ioan Tzim ... [ detalii ]

10/01/1966 - Premiera filmului "Duminică la ora 6"
A avut loc premiera filmului "Duminică la ora 6", în regia lui Lucian ... [ detalii ]

10/01/1920 - Înfiinţarea Ligii Naţiunilor
Înfiinţarea Ligii Naţiunilor (Societatea Naţiunilor), cu se ... [ detalii ]

Meditatii
Cautare personalitati in dictionar

Meditatii
Sondaje
Opera Nationala
Creare site

© Conspect dictionar personalitati, meditatii, maxime

Dictionar   Meditatii   Creare site