Conspect dictionar personalitati, meditatii, maxime - Detalii personalitate AXINTE URICARIUL


Detalii personalitate AXINTE URICARIUL

Nume: AXINTE URICARIUL
Nationalitate: romana

Date despre nastere
Loc: Scanteia
Judet: Iasi
Zona/Regiune: Moldova
Tara: Romania Romania
Continent: Europa de Est
An: 1670
Date despre deces
An: 1733
 AXINTE URICARIUL
A trait 63 de ani.

Activitate:
Copist moldovean de acte (urice) si de cronici, ultimul cronicar al Moldovei. A redactat o cronică oficială despre a doua domnie a lui Nicolae Mavrocordat în Moldova („De a doua domnia lui Nicolae Alexandru-vodă”, 1711 - 1716).

Cronicarul Axinte s-a nascut in tinutul Iasului, in satul Scanteia. Numele lui de familie nu se cunoaste, intrucat o buna parte din viata si-a petrecut-o in cancelaria domneasca, scriind hrisoave sau urice (acte). Astfel va ramane cunoscut in istorie sub numele de Axinte Uricariul. Cronicarul era un om cu multa invatatura, cunoscand mai multe limbi, printre care latina, greaca, slavona si turca. Remarcat si sprijinit de domnitorul Nicolae Mavrocordat, a primit din partea acestuia sarcina sa copieze cronicile tarii. De la el au ramas in copii letopisetele lui Grigore Ureche, Miron Costin, Nicolae Costin, precum si o cronica originala. Axinte Uricariul a scris un Letopiset care nareaza evenimentele anilor 1711-1716, la care autorul a participat de cele mai multe ori. Principalul personaj al Letopisetului a fost Nicolae Mavrocordat, protectorul sau, in care vedea o personalitate inzestrata cu insusiri deosebite, un om de bine, care face totul pentru bunastarea tarii lui. Cu o conotatie literara, dar si istorica, cronicarul s-a dovedit talentat in descrierea

evenimentelor, paginile sale avand deseori si mult haz. Axinte a dispretuit intotdeauna boierimea a carei putere se baza doar pe bogatii, spunand ca ,,sleahticiia si blagorodnicia cind nu iaste cu fapte buni, nu cinsteste, ce mai virtos ocareste pre om." Iubitor de tara, cronicarul nostru, plin de tristete, descria ranile pe care le provocau romanilor puterile straine. Vorbind despre otomani, spunea ca lacomia acestora este "multa si nesatioasa". Trupele Poloniei, scria cronicarul, au provocat in Moldova multa paguba, ca "bat, caznesc, omoara pre oameni si jacuiesc nu numai de prin case, ce si pre calatoriu."

Calitatile literare ale cronicii lui Axinte Uricariul si informatiile pe care acesta le ofera despre domnia lui Nicolae Mavrocordat, domnie caracterizata prin proiecte ambitioase, de innoiri politice si sociale, confera autorului ei un loc de onoare in vechea cultura romaneasca.

Observatii:
Iată ce spune acest veritabil cărturar (Axinte Uricariul c. 1670 - 1733) când la 1710, din porunca lui Nicolae Mavrocordat a transcris letopiseţele lui Ureche, Miron Costin şi Nicolae Costin, iar în 1712, după moartea lui N. Costin, e desemnat de domnitor să redacteze cronica oficială a Moldovei: „Acest Alexandru Vodă multe lucruri bune au făcut în ţară şi au făcut două mănăstiri mari în Moldova, Bistriţa şi Moldoviţa în doi ani ai domniei sale. Aşijderea şi mitropolia de la Suceava şi episcopia de la Rădăuţi şi mănăstirea Neamţului şi alte mănăstiri. Aşijderea întâiaş dată au trimis de au luat blagoslovenie de la patriarhul Răsăritului şi au făcut mitropolit de l-au aşezat în scaun, la mitropolie la Suceava, anume nu scrie ce mitropolit au fost.
Iar la leatul 6923 (1415) au trimis de au adus cu multă cheltuială şi moaştile sfântului mucenic Ioan Novii de la Cetatea albă, de la păgâni şi le-au aşezat în târgu în Suceava, la mitropolie, cu mare cinste şi cu litie, pentru paza şi ferinţa scaunului domniei sale, carile şi prăznuieşte miercuri, joi, în săptămâna rusaliilor, care vor ceti la cărţile bisericii mai pre largu pentru mucenicia lui” (ediţia P. P. Panaitescu, p. 75 şi 78 s. n.).

Imagine: Strada Axinte Uricariul din Bucuresti.

Categorii pentru AXINTE URICARIUL:
Literatura

Personalitati nascute in localitatea Scanteia
Personalitati nascute in judetul Iasi
Personalitati nascute in zona/regiunea/statul Moldova
Personalitati nascute in tara Romania Romania
Personalitati nascute pe continentul Europa de Est


Personalitati aniversate in anul 1670 - Evenimente din anul 1670
Personalitati aniversate in anul 1733 - Evenimente din anul 1733

Personalitati din perioada 1670-1733 - Evenimente din perioada 1670-1733

Comentarii
Nu exista comentarii in baza de date!
Nu puteti scrie comentarii! Nu sunteti logat! Mergeti la pagina de login!
Meditatii
Cautare personalitati in dictionar

Meditatii
Sondaje
Cazare Creare site

© Conspect dictionar personalitati, meditatii, maxime
© 1411434547

Dictionar   Meditatii   Creare site