Conspect dictionar personalitati, meditatii, maxime - Bogdan MIHAI


Bogdan MIHAI

Nume: MIHAI
Prenume: Bogdan
Nationalitate: romana

Date despre nastere
Bogdan MIHAI

Activitate:
Tenor. Bogdan Mihai, care a studiat vioara înainte de a se dedica artei cântului, a parcurs cu brio drumul de la registrul de bariton la acela de tenor de virtuozitate, obţinând sub îndrumarea sopranei Mariana Nicolesco Masteratul în Belcanto.
El este azi unul dintre cei numai câţiva tenori din lume capabili să interpreteze dificila şi strălucita arie a Contelui Almaviva Cessa di piů resistere din Il Barbiere di Siviglia de Gioacchino Rossini, pe care a cântat-o pentru prima dată la Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée de la Brăila - o premieră absolută pentru ţara noastră. A cunoscut ulterior un adevărat triumf cu această capodoperă a belcantoului la Opera Naţională Bucureşti şi apoi la Staatsoper din Stuttgart.
Înainte de a fi strălucit în La Cenerentola de Rossini, Bogdan Mihai a apărut cu succes în roluri ca Percy în Anna Bolena, Leicester în Maria Stuarda şi Roberto în Roberto Devereux de Donizetti, sub direcţia maestrului Marco Balderi, în cadrul Festivalului Darclée.
A luat parte la turneul mondial de prezentare a integralei liedurilor lui George Enescu, la Expoziţia Universală de la Aichi, în Japonia, la Tokyo, Nagoya, Praga, Roma, Paris şi New York, precum şi la înregistrarea lor în DVD şi CD.
A cântat partea tenorului în Marea Messă K 423 de Mozart sub bagheta maestrului Neil Thomson în fruntea Corului şi Orchestrei Naţionale Radio, apoi la Ateneul Român cu Orchestra Naţională şi Corul Radio dirijate de maestrul Horia Andreescu, Nelson Mass de Joseph Haydn şi Prodefuncto Mass de Michael Haydn celebrând Anul Internaţional Haydn. Tot la Ateneul Român, acompaniat de Corul şi Orchestra Filarmonicii George Enescu, a interpretat Theresienmesse de Joseph Haydn.
Bogdan Mihai a participat la Master Classes conduse de Rolando Panerai la Florenţa, Mirella Freni la Vignola, Sylvia Gestzy la Palma de Mallorca (urmare a Premiului European acordat la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée), Denyce Graves la Bucureşti, Virginia Zeani şi Mariana Nicolesco la Universitatea din Pella din Statele Unite la 150 de ani de la premiera absolută a operei La Traviata de GiuseppeVerdi.
Este laureatul Premiului I al Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée şi al Concursului Naţional al Liedului Românesc.
A fost aclamat în capodoperele de belcanto Parisina d’Este şi Gemma di Vergy de Gaetano Donizetti, interpretate în premieră absolută în România.
Bogdan Mihai a atras atenţia generală şi indescriptibile ovaţii în noua producţie cu opera Der Rosenkavalier de Richard Strauss la Staatsoper din Stuttgart, apărând în rolul tenorului italian, strălucind deopotrivă în rolul Ernesto din Don Pasquale de Donizetti la Opera Naţională Bucureşti.


Categorii pentru Bogdan MIHAI:
Muzica
Comentarii
Nu exista comentarii in baza de date!
Nu puteti scrie comentarii! Nu sunteti logat! Mergeti la pagina de login!
Meditatii
Cautare personalitati in dictionar

Meditatii
Sondaje
Cazare Creare site

© Conspect dictionar personalitati, meditatii, maxime
© 1411434547

Dictionar   Meditatii   Creare site