Conspect dictionar personalitati, meditatii, maxime - Peter OSCHANITZKY


Peter OSCHANITZKY

Nume: OSCHANITZKY
Prenume: Peter
Nationalitate: romana

Date despre nastere
Loc: Timisoara
Judet: Timis
Zona/Regiune: Banat
Tara: Romania Romania
Continent: Europa de Est
Peter OSCHANITZKY

Activitate:
Dirijorul şi compozitorul Petru Oschanitzky, născut la Timişoara a urmat cursurile Institutului Pedagogic de Muzică din oraş, apoi şi le-a definitivat urmând cursurile Academiei de Muzică „Ciprian Porumbescu” Bucureşti în specialitatea: dirijat-orchestră la clasa Maestrului C. Bugeanu.
Activitatea artistică este legată şi de cea didactică, activând mai întâi ca profesor de muzică la Caransebeş, apoi ca şi cadru universitar în două centre muzicale importante: Timişoara şi Osijek în Croaţia. Cariera îi va purta paşii înspre Opera din Timişoara unde va conduce din punct de vedere muzical spectacolele între anii 1975 şi 1983, ca mai apoi să revină (după ocuparea unei poziţii similare la Filarmonica „Banatul” între anii 1983 şi 1991) la „dragostea lirică – cea dintâi” într-o dublă ipostază, cea de dirijor şi director artistic, activând aici între anii 1991 şi 1993. Curtat de Opera Naţională din Osijek (Croaţia), Petru Oschanitky va purta dorul plaiurilor natale începând cu anul 1993 şi până în prezent. Totuşi, revine „acasă” fie pentru a i se înmâna premiul pentru cel mai bun dirijor al anului sau pentru Diploma de Cetăţean de Onoare al Timişoarei. Lumea muzicală îl va onora oferindu-i Premiul „Pantheon” în Italia la Pescara, sau Diploma şi titlul de Doctor în Muzică al Universităţii Belford din Statele Unite ale Americii.
Repertoriul său, extrem de vast parcurge un traseu care trece prin toate genurile muzicale, de la operă, operetă, balet muzică simfonică, fie că vorbim despre creaţia românească sau de cea universală.
Maestrul Petru Oschanitzky şi-a înscris numele în galeria compozitorilor contemporani români cu lucrări de lied, muzică de cameră şi opereta: „Lijepa snasa slavonska”, care va avea premiera absolută în acest an. A realizat o serie de înregistrări pentru Radio, TV şi CD cu filarmoniciile din ţară. A realizat turnee artistice în ţările din fosta Iugoslavie, Germania, Bulgaria, Italia, Elveţia, Belgia, Olanda, Republica Moldova, Cehia şi Slovacia. A fost invitat la pupitrul dirijoral al tuturor filarmoniciilor şi operelor din ţară.


Categorii pentru Peter OSCHANITZKY:
Muzica

Personalitati nascute in localitatea Timisoara
Personalitati nascute in judetul Timis
Personalitati nascute in zona/regiunea/statul Banat
Personalitati nascute in tara Romania Romania
Personalitati nascute pe continentul Europa de EstComentarii
Nu exista comentarii in baza de date!
Nu puteti scrie comentarii! Nu sunteti logat! Mergeti la pagina de login!
Meditatii
Cautare personalitati in dictionar

Meditatii
Sondaje
Cazare Creare site

© Conspect dictionar personalitati, meditatii, maxime
© 1411434547

Dictionar   Meditatii   Creare site