|
Alexandru CIURCU
Nume: CIURCU Prenume: Alexandru Nationalitate: romana
| | A trait 68 de ani.
Activitate: Jurnalist, inventator al propulsorului cu reacţie, Alexandru Ciurcu s-a născut pe 29 ianuarie 1854, în comuna Şercaia, Braşov, într-o familie de vechi cărturari. Familia sa provenea din Muntenia. Deoarece tatăl său, Neculai Ciurcu, a participat la Revoluţia din 1848, acesta, împreună cu familia, a fost nevoit să se refugieze în Transilvania. După terminarea liceului la Braşov, în 1872, s-a înscris la Facultatea de Drept din Viena, dar a făcut în paralel şi studii tehnice între 1873 şi 1876. După terminarea facultăţii se dedică activităţii jurnalistice sub îndrumarea lui C.A. Rosetti şi înfiinţează la Bucureşti câteva jurnale româneşti editate în limba franceză pentru a avea o circulaţie europeană. În această perioadă i-a cunoscut pe I.L. Caragiale şi Mihai Eminescu. În timpul Războiului de Independenţă din 1877- 1878 a fost corespondent de război, iar acolo, pe câmpul de luptă, s-a împrietenit cu Nicolae Grigorescu, pictor de front, cel care avea să redea în tablourile sale multe scene de eroism ale soldaţilor români la Griviţa şi Rahova. Amintesc numai tabloul „Atacul de la Smârdan“.
După terminarea Răz-boiului continuă activitatea de jurnalist şi se împrieteneşte cu Just Buisson, reprezentant al agenţiei de presă „Havas“ la Bucureşti. I-a apropiat profesia de jurnalist, dar i-a legat pasiunea pentru tehnică. Aşa se face că în 1882 au pus la punct detaliile tehnice ale unui motor cu reacţie. În 1885 este expulzat de guvernul din acea perioadă din cauza criticilor virulente pe care le publica în ziarele vremii, dar pe motiv că era cetăţean străin. Nu se înfăptuise încă Unirea cea mare.
O viaţă dedicată studiului
În final se stabileşte la Paris, unde, împreună cu francezul Just Buisson, studiază problema propulsiei aeronavelor mai uşoare decât aerul, respectiv propulsarea dirijabilelor, la vremea aceea în vogă. Propulsorul se baza pe forţa de reacţie care se dezvoltă la evacuarea gazelor dintr-un recipient aflat sub presiune. Au făcut mai multe experienţe şi au ajuns la concluzia că acesta poate fi folosit la propulsarea unui vehicul care se deplasează în aer, pe apă sau pe sol. Definitivează invenţia „Ambarcaţiune cu reacţie-Propulsorul reactiv“, numită mai apoi „Propulsorul cu reacţie Ciurcu- Buisson“. Au propus montarea motorului reactiv pe balonul-dirijabil construit de Gaton Tissandier şi prezentat la Expoziţia de electricitate de la Paris din 1881.
Ei construiesc şi experimentează pentru prima dată în lume un motor cu reacţie. Motorul era format dintr-o butelie de aramă, având o capacitate de 2 l şi un orificiu de evacuare, cu diametrul de 3 mm. Amestecul introdus producea, prin ardere, o presiune interioară de 10-15 atmosfere. Nu se cunoaşte compoziţia amestecului. În descrierea Brevetului se spunea doar că „arde lent în recipiente închise fără să lase reziduuri; produce un volum mare de gaze (are o detentă puternică); se fabrică uşor; are un preţ redus“.
Pe 13 august 1886, ei au experimentat, cu succes, pentru prima oară în istoria tehnicii, o ambarcaţiune cu motor reactiv. Experienţa a avut loc pe Sena, contra cursului apei, şi a durat 15 minute. Presa din Paris a consemnat acest eveniment, menţionând că „o barcă fără pânze, fără vâsle sau zbaturi a urcat pe Sena împotriva curentului“. Autorii au primit Brevetul francez 179001 din 12.10.1886, iar ulterior au brevetat soluţia şi în Germania, Anglia, Belgia şi Italia. Cu ocazia primei experimentări au constatat că este nevoie de o putere mai mare. În consecinţă, au mărit capacitatea buteliei şi au reluat experimentul pe 16 decembrie 1886. Din păcate, în experimentul făcut tot pe Sena, Just Buisson şi-a pierdut viaţa, iar reputaţia lui Ciurcu a fost afectată. Despre aceste experienţe a scris un articol intitulat „Expérience du propulseur à réaction“ şi care a apărut în revista La Nature nr. 755 din 2 iulie 1887. Cercetările au continuat, iar experimentările efectuate cu un motor montat pe un vagonet au demonstrat posibilitatea utilizării motorului cu reacţie fără pericol de explozie. Aşadar, ei au construit şi experimentat primul motor reactiv cu combustibil lichid care putea fi utilizat pentru deplasarea pe apă sau pe şine. Au intuit şi posibilitatea utilizării în aeronautică, dar moartea lui Just Buisson şi lipsa banilor au făcut ca această soluţie de aplicare să rămână doar la stadiul de proiect. Experienţele făcute de Ciurcu şi Buisson pot fi date ca exemplu de metodologie pentru verificarea experimentală a unei soluţii tehnice. Propulsorul era destinat dirijabilelor, dar experimentarea pe o aeronavă era mai dificilă. Au găsit o metodă ingenioasă pentru simularea condiţiilor reale: propulsarea unei bărci. Montarea propulsorului a fost mai uşoară, urmărirea experimentului s-a făcut direct. Pasiunea şi dorinţa de a demonstra corectitudinea unei soluţii sunt un stimulator recunoscut al creativităţii.
Întoarcerea pe meleagurile pământeşti
Deşi era în exil, Ciurcu s-a ocupat de amenajarea pavilionului românesc de la Expoziţia Universală din 1889 organizată la Paris pentru a aniversa centenarul Revoluţiei Franceze. Vă reamintesc că Turnul Eiffel a fost inaugurat cu ocazia aceluiaşi eveniment. Ca răsplată pentru implicarea sa în organizarea pavilionului românesc, i s-a permis revenirea în ţară.
A revenit în ţară în 1890 şi a condus timp de zece ani ziarul Timpul. A locuit pe strada Labirint, la numărul 13. Propulsorul cu reacţie a stat multă vreme în magazia casei de la această adresă. Şi în această perioadă şi-a pus în valoare spiritul practic, organizând la Copăceni, pe Argeş, o fermă model, unde s-a ocupat de viticultură, pomicultură, zootehnie.
Iată cum îl descria publicistul N.D. Cocea în 1913: „Un cap admirabil de expresie. Scrijelat, brăzdat, tăiat cu cuţitul şi cu dalta, capul lui Alexandru Ciurcu pare un bronz de Rodin, scăpat dintr-o sală de expoziţie, cu barba în vânt şi părul vâlvoi. Ziarist, agronom, inventator de motoare şi aeroplane, orator, om politic, martir, expulzat, profet în ţara lui şi iarăşi ziarist, Ciurcu n-a rămas nepăsător în faţa nici uneia dintre manifestările infinite ale geniului omenesc“.
Alexandru Ciurcu s-a stins din viaţă pe 22 ianuarie 1922 în Bucureşti. Avea 68 de ani.
În octombrie 2009, cu ocazia unui Simpozion organizat pentru a marca împlinirea a 155 de ani de la naşterea lui Alexandru Ciurcu, Primăria comunei Şercaia i-a acordat titlul de „Cetăţean de onoare postmortem“ şi s-a dezvelit o placă comemorativă amplasată pe clădirea instituţiei.
Un exemplu care poate fi urmat şi de alte primării pentru personalităţile care s-au născut sau au activat în comunităţile pe care le gestionează.
Categorii pentru Alexandru CIURCU: Inventatori Ziaristica Fizica
Personalitati nascute in localitatea Sercaia
Personalitati nascute in judetul Brasov
Personalitati nascute in zona/regiunea/statul Transilvania
Personalitati nascute in tara Romania 
Personalitati nascute pe continentul Europa de Est
Personalitati decedate in localitatea Bucuresti
Personalitati decedate in judetul BUCURESTI
Personalitati decedate in zona/regiunea/statul Muntenia
Personalitati decedate in tara Romania 
Personalitati decedate pe continentul Europa de Est
Personalitati aniversate la data de 29 ianuarie -
Evenimente din data de 29 ianuarie
Personalitati nascute in zodia Varsator 
Personalitati aniversate la data de 22 ianuarie -
Evenimente din data de 22 ianuarie
Personalitati nascute in zodia Varsator 
Personalitati aniversate in anul 1854 -
Evenimente din anul 1854
Personalitati aniversate in anul 1922 -
Evenimente din anul 1922
Personalitati din perioada 1854-1922 -
Evenimente din perioada 1854-1922
Comentarii Nu exista comentarii in baza de date! Nu puteti scrie comentarii! Nu sunteti logat! Mergeti la pagina de login!
Personalitati celebrate in 29 ianuarie
| Petre BOGDAN (Cozmesti, Moldova, 1873 - Iasi, Moldova, 1944) Chimist. A publicat primul mare tratat de chimie fizică din România: lucrarea în patru volume Studiul Chimiei Fizicale 1921-1929 - Teoria cinetică I, Termodinamica II, Electrochimia III, Structura atomului. Radioactivitatea IV. Un savant ... |
| Gheorghe BRAESCU (Iasi, Moldova, 1871 - Bucuresti, Muntenia, 1949) Prozator şi comediograf român. Fiul lui Alexandru Brăescu şi al Mariei. Este printre puţinii militari din România care pe lângă arme s-au ocupat şi de literatură. A avut o tinereţe aventuroasă, a fugit ... |
| Alexandru CIURCU (Sercaia, Transilvania, 1854 - Bucuresti, Muntenia, 1922) Jurnalist, inventator al propulsorului cu reacţie, Alexandru Ciurcu s-a născut pe 29 ianuarie 1854, în comuna Şercaia, Braşov, într-o familie de vechi cărturari. Familia sa provenea din Muntenia. Deoarece tatăl să ... |
| Stelian OLARIU (Parta, Banat, 1928 - Bucuresti, Muntenia, 2017) Dirijor de cor. Incepe studiile la Conservatorul de Muzica din Timisoara, dar absolva Conservatorul de Muzica din Bucuresti in 1952, sectia pedagogie, muzicologie si dirijorat.
Fondator si dirijor al corului de copii al Palatului Copiilor din Bu ... |
| Oana PELLEA (Bucuresti, Muntenia, 1962 - ) Actrita romana de teatru si film. Fata marelui actor Amza Pellea. A reusit sa isi faca un nume solid in arta romaneasca, depasind dulcea "povara" a renumelui tatalui sau. S-a nascut pe 29 ianuarie 1962 la Bucuresti, a absolvit Institutul de Arta Teat ... |
| Anda POP (1971 - ) Soprana. Solista la Opera din Brasov din 2001.
Studii:
1996-2000 absolventa Academiei de Muzica "George Enescu", Bucuresti, Romania
- canto cu prof. Georgeta Stoleriu
- regie: Prof. Herlo Lupescu
- bursa Yolanda Marculescu la absolvirea anu ... |
| Ludovic SPIESS (Cluj-Napoca, Transilvania, 1938 - Draganesti-Vlasca, Muntenia, 2006) Tenor roman. S-a nascut la Cluj Napoca si a urmat cursurile liceul teoretic din Medias, dar si-a finalizat studiile medii la Brasov. La varsta de 19 ani, era matriter la o intreprindere din Brasov. Un coleg de servici l-a dus pentru prima oara la un ... |
| Jean BOUTIERE (1898 - 1967) Filolog; specialist in filologia romanica ... |
| Johann Gottlieb FICHTE (1762 - 1814) Filozof, reprezentant al filozofiei germane clasice. Sistemul sau idealist-subiectiv priveste lumea ca produsul interactiunii dialectice intre eu (absolutizarea constiintei de sine a omenirii) si non-eu (natura). Dupa 1800 s-a apropiat de idealismul ... |
| Fritz HABER (1868 - 1934) Chimist, profesor la Universitatea din Berlin. A descoperit procedeul de obtinere a amoniacului pe cale sintetica folosind hidrogenul si azotul din aer. Impreuna cu Bosh a realizat aplicarea industriala a acestuia. In anul 1918 a primit Premiul Nobel ... |
| William Frederick GEORGE AL III-LEA (Londra, Londra, 1783 - Windsor, Berkshire, 1820) Rege al Marii Britanii si Irlandei in perioada 1760-1820. In timpul domniei sale coloniile engleze din America de Nord si-au proclamat independenta (1776). ... |
Personalitati celebrate in 22 ianuarie
| Lucia BALACESCU-DEMETRIADE (Bucuresti, Muntenia, 1895 - Bucuresti, Muntenia, 1979) Pictor, grafician şi cronicar plastic. A fost eleva artiştilor plastici Eustaţiu Stoenescu şi Gheorghe Petraşcu. Prima sa expoziţie personală a fost vernisată în anul 1919, la Bucureşti, în acelaşi ... |
| Alexandru CIURCU (Sercaia, Transilvania, 1854 - Bucuresti, Muntenia, 1922) Jurnalist, inventator al propulsorului cu reacţie, Alexandru Ciurcu s-a născut pe 29 ianuarie 1854, în comuna Şercaia, Braşov, într-o familie de vechi cărturari. Familia sa provenea din Muntenia. Deoarece tatăl să ... |
| Gheorghe DEMETRESCU (Bucuresti, Muntenia, 1885 - Bucuresti, Muntenia, 1969) Matematician, astronom și seismolog ... |
| Charles DROUHET (1879 - 1940) Istoric literar roman de origine franceza. ... |
| Stefan FALCOIANU (Bucuresti, Muntenia, 1835 - Bucuresti, Muntenia, 1905) S-a nascut la Bucuresti, la 6 iunie 1835. A absolvit Scoala Militara de Ofiteri din Bucuresti (1856), dupa care, in perioada 1860-1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza l-a trimis in Franta, pentru a urma cursurile Scolii Imperiale de Aplicatii de Stat ... |
| Jean Louis BARRAULT (Le Vesine, Ile-de-France, 1910 - Paris, Paris, 1994) Actor de teatru si cinema, regizor si director de teatru ... |
| Pierre GASSENDI (1592 - 1655) Filozof si matematician. Abate. A combatut de pe pozitiile senzualismului materialist aristotelismul scolastic si teoria ideiilor lui Descartes, restaurand atomismul epicurian. Lucrari: "Sistemul filozofiei" ... |
| Arkadi Petrovici GAIDAR (Lgov, Kursk, 1904 - 1941) Scriitor sovietic de origine rusa, autor de nuvele si povestiri educative care exploateaza situatii insolite. Lucrari: "Tinuturi indepartate", "Povestea despre secretul militar", "Timur si baietii lui". ... |
Evenimente din 29 ianuarie
29/01/1947 - Romania si URSS semneaza Tratatul de pace Romania si URSS semneaza Tratatul de pace dupa cel de-al doilea Razboi Mond ... [ detalii ]
28/01/1990 - 29/01/1990 - Demonstratie anti-FSN in Piata Victoriei din Bucuresti Demonstratie anti-FSN in Piata Victoriei din Bucuresti, organizata de PNTCD ... [ detalii ]
Evenimente din 22 ianuarie
22/01/1862 - 03/02/1862 - Primului guvern unitar al Principatelor Române A fost format primului guvern unitar al Principatelor Române, în frunte c ... [ detalii ]
22/01/1826 - Sfarsitul dominatiei spaniole in America de Sud A capitulat ultimul centru de rezistenta spaniol din America de Sud, fortar ... [ detalii ]
|
|