Conspect dictionar personalitati, meditatii, maxime - Gogu CONSTANTINESCU


Gogu CONSTANTINESCU

Nume: CONSTANTINESCU
Prenume: Gogu
Nationalitate: romana

Date despre nastere
Loc: Craiova
Judet: Dolj
Zona/Regiune: Oltenia
Tara: Romania Romania
Continent: Europa de Est
An: 1881
Data: 4 octombrie
Zodie: Balanta Balanta
Date despre deces
Loc: Londra
Zona/Regiune: Londra
Tara: Anglia Anglia
Continent: Europa de Vest
An: 1965
Data: 11 decembrie
Gogu CONSTANTINESCU
A trait 84 de ani.

Activitate:
Gheorghe Constantinescu s-a nascut la 4 octombrie 1881, la Craiova. Tatal sau, Gheorghe Constantinescu, a fost profesor de matematica si directorul liceului din localitate care in prezent ii poarta numele lui N. Balcescu.

Inclinatiile lui tehnice s-au manidestat inca din copilarie, cand a realizat tot felul de experiente complicate pentru varsta lui.

Si-a inceput studiile la Scoala Obedeanu. Liceul l-a urmat la Craiova. Desi aptitudinile lui erau spre fizica, chimie si matematica, parintii l-au indrumat sa invete cu aceeasi straduinta toate materiile.

Termina liceul in 1899 cu media 8,90 si in acelasi an se inscrie la celebra Scoala de poduri si sosele din Bucuresti. In anul 1904 termina studiile superioare ca sef de promotie.

Dupa absolvire, afost angajat la Serviciul de poduri si sosele al statului ca specialist in beton armat, a carui utilizare in constructii era pe atunci in faza de pionierat.

Publica in anul 1904, in "Buletinul Societatii Politehnice", un studiu privind calculul boltilor incastrate si altul asupra betonului armat, dand solutii asupra transmiterii efortului de la beton la otel.

Bazandu-se pe teorii proprii, fundamentate matemetic, elaboreaza, in cadrul serviciului, numeroase proiecte cu folosirea betonului armat, pe care le si pune in opera, in conditii de rentabilitate economica si de calitate tehnica.

Dintre realizarile sale in domeniul constructiilor, pe care le putem vedea si admira si astazi, citam: moscheea din Constanta, construita in intregime din beton armat, a carei cupola este formata dintr-o panza de beton armat de 5 cm grosime; castelul de apa de la Peris – jud.Ilfov; podul de la Lainici, cu doua arce de beton armat, avand deschideri de 60 m; podurile de peste Siret si Adjud, Racatau, Roman; cupola Camerei Deputatilor din Bucuresti.

Respingerea unor proiecte ale sale ii schimba cursul vietii; paraseste tara la varsta de 29 de ani, in 1910, si se stabileste la Londra, unde a gasit un mediu favorabil pentru realizarea in practica a conceptiilor sale indraznete in domeniul utilizarii betonului armat si transmiterii energiei prin unde sonore, idee care l-a framantat inca din timpul liceului.

In noua sa tara, pe care nu a parasit-o pana la trecerea in nefiinta, pune bazele unei stiinte noi, SONICITATEA, stabilind legile de generare si reflectare a undei sonice si fundamentarea matematica a acestora. Sonicitatea este stiinta care trateaza modul de transmitere a energiei mecanice prin vibratii elastice in fluide, dupa un principiu asemanator cu cel al transmisiei de energie acustica prin vibratii acustice. Autorul a sesizat ca legile sonicitatii sunt sumilare cu cele ale electricitatii: undele elastice ale lichidului intr-o conducta dau nastere unui curent sonic analog curentului electric prin conductori metalici.

Prima aplicatie s-a realizat prin "mitraliera sonica", a carei cadenta de tragere era sincronizata cu rotatia elicei, construita in seria la uzinele "BRISTOL-COANDA", si montata pe avioanele de lupta cu aceeasi marca. Datorita succesului din primul razboi mondial al acestei mitraliere Gheorghe Constantinescu obtine fonduri importante pentru continuarea cercetarilor.

In anul 1918, la Londra se publica prima editie a lucrarii "Teoria sonicitatii", in care este cuprinsa si fundamentarea matematica a acestei teorii.

Inventatorul pune la punct sistemul de conducte pentru transmisii sonice si realizeaza 120 de inventii breveatate.

In 1923 prezinta o inventie remarcabila, cunoscuta sub denumirea de "convertizorul de cuplu" sau schimbatorul de viteze automat. In cadrul Expozitiei Imperiului Britanic de la Wembley, din 1924, se putea vedea un elegant automobil cu convertor de cuplu sonic, la care s-a inlocuit cutia de viteze clasica si s-a suprimat ambreiajul.

In anul urmator, la o noua editie a aceleiasi expozitii, prezinta o locomotiva cu convertor sonic, care a avut un succes deplin.

Masinile sonice sunt capabile sa transforme energia sonica in energie mecanica la fel ca cele electrice.

Printre aplicatiile sonicitatii mai citam: pompele sonice; ciocanele si perforatoarele sonice; injectoarele sonice cu combustibil pentru motoarele Diesel; termosonicitatea; electrosonicitatea; forajul sonic; aplicatii in tratamentul medical.

Revista engleza "The Graphic" intr-un numar din 1926, a publicat un articol despre sonicitate, afirmand ca: "aceasta descoperire il situeaza pe savantul inginer roman printre marii inventatori ai lumii, alaturi de Albert Einstein, Marie Curie, Ernest Rutherford, T.A.Edison, si altii".

In 1961 a facut o vizita in tara, cu care prilej Institutul Politehnic din Bucuresti i-a acordat titlul de "Doctor honoris causa" in stiinte tehnice.

A fost membru al Societatii Politehnice, membru de onoare al Academiei Romane si membru de onoare al Societatii inginerilor din Anglia.

Observatii:
În contul lui figurează peste 317 de brevete de invenţie.

Categorii pentru Gogu CONSTANTINESCU:
Constructii
Fizica
Matematica
Inventatori
Inginerie

Evenimente pentru Gogu CONSTANTINESCU:

26/04/1775 - Scoala Obedeanu din Craiova este atestata documentar
Printr-un hrisov domnesc emis de Alexandru Ipsilanti, scoala "Obedeanu" din ... [ detalii ]

20/05/1826 - Şcoala "Obedeanu" devine şcoală naţională în limba română, a doua din Ţara Românească
Şcoala „Obedeanu“ devine şcoală naţională în ... [ detalii ]


Personalitati nascute in localitatea Craiova
Personalitati nascute in judetul Dolj
Personalitati nascute in zona/regiunea/statul Oltenia
Personalitati nascute in tara Romania Romania
Personalitati nascute pe continentul Europa de Est

Personalitati decedate in localitatea Londra
Personalitati decedate in zona/regiunea/statul Londra
Personalitati decedate in tara Anglia Anglia
Personalitati decedate pe continentul Europa de Vest

Personalitati aniversate la data de 4 octombrie - Evenimente din data de 4 octombrie
Personalitati nascute in zodia Balanta Balanta

Personalitati aniversate la data de 11 decembrie - Evenimente din data de 11 decembrie
Personalitati nascute in zodia Sagetator Sagetator

Personalitati aniversate in anul 1881 - Evenimente din anul 1881
Personalitati aniversate in anul 1965 - Evenimente din anul 1965

Personalitati din perioada 1881-1965 - Evenimente din perioada 1881-1965

Comentarii
Nu exista comentarii in baza de date!
Nu puteti scrie comentarii! Nu sunteti logat! Mergeti la pagina de login!

Personalitati celebrate in 4 octombrie

Dimitrie ALEXANDRESCU Dimitrie ALEXANDRESCU
(Iasi, Moldova, 1850 - Iasi, Moldova, 1925)
Procuror si avocat, profesor de Drept civil la Universitatea din Iaşi (1894-1925), decan al Facultăţii de Drept din Iaşi, considerat „întemeietorului studiului comparat de drept în România” (M. Hacman), director al revistel ...

Alexandru BUIA Alexandru BUIA
(Sangeorz Bai, Transilvania, 1911 - Craiova, Oltenia, 1964)
Absolvent al Academiei de Înalte Studii Economice din Cluj (1929) cu diploma de inginer agronom cu distinctie (1934). Activitatea didactică universitară - asistent la Catedra de botanică sistematică şi fitopatologie la Acade ...

Gogu CONSTANTINESCU Gogu CONSTANTINESCU
(Craiova, Oltenia, 1881 - Londra, Londra, 1965)
Gheorghe Constantinescu s-a nascut la 4 octombrie 1881, la Craiova. Tatal sau, Gheorghe Constantinescu, a fost profesor de matematica si directorul liceului din localitate care in prezent ii poarta numele lui N. Balcescu. Inclinatiile lui tehnice ...

Hero LUPESCU Hero LUPESCU
(Roman, Moldova, 1927 - Bucuresti, Muntenia, 2007)
Lupescu s-a nascut la 17 iunie 1927 si a absolvit in 1955 Facultatea de regie din cadrul Institutului de arta teatrala "Lunacearski" din Moscova. A obtinut licenta cu spectacolul "Evghenii Oneghin" de Ceaikovski la Opera din Timisoara si a debutat ap ...

Florian PITTIS Florian PITTIS
(Bucuresti, Muntenia, 1943 - Bucuresti, Muntenia, 2007)
Florian (Motu) Pittis s-a nascut pe 4 octombrie 1943 la Bucuresti. Actor de teatru si de film, interpret de muzica folk, compozitor si producator de radio, Pittis a colaborat cu unii dintre cei mai reputati regizori romani - Liviu Ciulei, Andrei Serb ...

Dumitru STANILOAIE Dumitru STANILOAIE
(Vladeni, Transilvania, 1903 - Bucuresti, Muntenia, 1993)
Parintele Dumitru Staniloae s-a nascut la data de 16 noiembrie 1903, In localitatea Vladeni, judetul Brasov. Licentiat In litere la Bucuresti si doctor In teologie la Cernauti, tanarul Dumitru Staniloae a urmat specializari la Atena, München, Paris, ...

Bernard BUFFET Bernard BUFFET
(Paris, Paris, 1928 - Tourtour, Provence-Alpi-Coasta de Azur, 1999)
Pictor francez. Expune foarte de tanar, la varsta de 10 ani. In anul 1944 incepe sa studieze la Scoala de Arte Frumoase din Paris. Picteaza in cicluri tematice de tablouri ("Peisaje", "Nuduri", "Parasarile", "Marea", s.a.) pe care le prezinta in expo ...

Guido BENTIVOGLIO Guido BENTIVOGLIO
(Ferrara, Emilia-Romagna, 1579 - Roma, Roma, 1644)
Cardinal, sef al inchizitiei, a contribuit la condamnarea lui Galileo Galilei ...

Ahmed Hassan AL-BAKR Ahmed Hassan AL-BAKR
(Tikrit, Salah ad Din, 1914 - Bagdad, Bagdad, 1982)
Presedinte al Irak-ului intre 1968 si 1979. ...

 REMBRANDT REMBRANDT
(Leiden, Olanda de Sud, 1606 - Amsterdam, Amsterdam, 1669)
Harmensz Rembrandt van Rijn. Pictor olandez din secolul al XVII-lea, unul din cei mai mari pictori din istoria artei, cosiderat un maestru al tehnicei clar-obscurului, dar celebru si pentru desenele si gravurile sale. A fost fiul morarului Harmen Ge ...


Personalitati celebrate in 11 decembrie

Gheorghe (2) BUZDUGAN Gheorghe (2) BUZDUGAN
(Cuciulata, Transilvania, 1916 - )
Inginer electromecanic, membru titular al Academiei Române din 1990. Preşedinte de onoare al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România. ...

Gogu CONSTANTINESCU Gogu CONSTANTINESCU
(Craiova, Oltenia, 1881 - Londra, Londra, 1965)
Gheorghe Constantinescu s-a nascut la 4 octombrie 1881, la Craiova. Tatal sau, Gheorghe Constantinescu, a fost profesor de matematica si directorul liceului din localitate care in prezent ii poarta numele lui N. Balcescu. Inclinatiile lui tehnice ...

Szoby CSEH Szoby CSEH
(Miercurea Ciuc, Transilvania, 1942 - )
Szabolcs (Szoby) Cseh s-a născut la data de 11 decembrie 1942, în oraşul Miercurea Ciuc (judeţul Harghita), într-o familie de secui. Încă din timpul facultăţii, el a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat ...

Hector BERLIOZ Hector BERLIOZ
(La Cote-Saint-Andre, Isere, 1803 - Paris, Paris, 1869)
Compozitor, dirijor, scriitor si critic muzical francez, primul romantic francez, anticipand pe Chopin si Schumann. Si-a inceput cariera muzicala in orasul natal invatand sa cante la flageolet, flaut si chitara. La saisprezece ani, inzestrat cu catev ...

Vincent DU VIGNEAUD Vincent DU VIGNEAUD
(Chicago, Illinois, 1901 - 1978)
Chimist, laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1955) ...

Aleksandr Aleksandrovici FADEEV Aleksandr Aleksandrovici FADEEV
(Kimry, Tver, 1901 - Moscova, Moscova, 1956)
Scriitor. A scris romane de factura eroica, evocand Razboiul Civil din Rusia si rezistenta partizanilor sovietici in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial. Lucrari: "Infrangerea", "Ultimul din Udeghe", "Tanara garda". ...

Ivan CANKAR Ivan CANKAR
(Vrhnika, Carniola, 1876 - Ljubljana, Ljubljana, 1918)
Scriitor, poet si dramaturg. ...


Evenimente din 4 octombrie

04/10/2000 - Este inaugurat primul muzeu dedicat in exclusivitate lui John Lennon
Yoko Ono, vaduva lui John Lennon, a inaugurat primul muzeu consacrat în ex ... [ detalii ]

04/10/1910 - Manuel al II-lea al Portugaliei se refugiaza in Gibraltar
(Portugalia - Istorie) - Ca urmare a preluarii conducerii tarii de catre o ... [ detalii ]

04/10/2004 - Agentia Scaled Composites primeste Ansari X pentru realizarea primei aeronave de calatori privata si reutilizabila
(Astronautica) - Agentia Scaled Composites primeste Ansari X pentru realiza ... [ detalii ]

04/10/1332 - Prima mentionare a existentei claselor sociale in Moldova de S-V
(Romania - Istorie - Social) - Cancelaria papala de la Avignon emite o scri ... [ detalii ]

04/10/1582 - Papa Grigorie al XIII-lea anunta trecerea la Calendarul Gregorian
(Calendar) - Papa Grigorie al XIII-lea anunta ca incepand din ziua urmatoar ... [ detalii ]

04/10/1853 - Incepe razboiul ruso-turc din Crimeea
(Militar - Rusia - Turcia) - Incepe razboiul ruso-turc din Crimeea (1853– ... [ detalii ]

04/10/1929 - Se inaugureaza Studioul Teatrului National din Bucuresti
(Romania - Teatru) - Sub directoratul lui Liviu Rebreanu se inaugureaza Stu ... [ detalii ]

04/10/1957 - A fost lansat Sputnik 1
(Rusia - Aerospatial) - A fost lansat Sputnik 1, primul satelit artificial ... [ detalii ]

04/10/1893 - Primul contract profesionist de fotbal
(S.U.A. - Sport profesionist) - A fost semnat primul contract profesionist ... [ detalii ]


Evenimente din 11 decembrie

11/12/0969 - 12/12/0969 - Este asasinat imparatul Nikephor Phocas
(Bizant - Istorie) - Devenit impopular, ca urmare a politicii sale fiscale ... [ detalii ]

11/12/1835 - Premiera primului vodevil românesc, "Triumful amorului"
Premiera, în sala "Teatrului Momulo" din Bucureşti, a primului vodevi ... [ detalii ]

11/12/1861 - 23/12/1861 - Proclamaţia domnitorului Alexandru Ioan Cuza
11/23.XII.1861: Proclamaţia către naţiune a domnitorului Ale ... [ detalii ]

11/12/1918 - 24/12/1918 - Regele Ferdinand I a emis Decretul de unire a Transilvaniei cu România
11/24.XII.1918: Regele Ferdinand I a emis Decretul de unire a Transilvaniei ... [ detalii ]

11/12/2003 - Ziua internaţională a muntelui
Ziua Munţilor a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU ... [ detalii ]

11/12/1958 - Ziua Republicii Burkina Faso
Sărbătoarea naţională a Republicii Burkina Faso - Ziua ... [ detalii ]

11/12/1946 - Crearea Fondul ONU pentru Copii - UNICEF
A fost creat Fondul ONU pentru Copii - UNICEF (la această dată, ... [ detalii ]

Meditatii
Cautare personalitati in dictionar

Meditatii
Sondaje
Cazare Creare site

© Conspect dictionar personalitati, meditatii, maxime
© 1411434547

Dictionar   Meditatii   Creare site