Conspect dictionar personalitati, meditatii, maxime - Alexandru I. PROCA


Alexandru I. PROCA

Nume: PROCA
Prenume: Alexandru I.
Nationalitate: franceza

Date despre nastere
Loc: Bucuresti
Judet: BUCURESTI
Zona/Regiune: Muntenia
Tara: Romania Romania
Continent: Europa de Est
An: 1897
Data: 16 octombrie
Zodie: Balanta Balanta
Date despre deces
Loc: Paris
Zona/Regiune: Paris
Tara: Franta Franta
Continent: Europa de Vest
An: 1955
Data: 14 decembrie
Alexandru I. PROCA
A trait 58 de ani.

Activitate:
Omul de stiinta, inginer, fizician Alexandru Proca s-a nascut la Bucuresti, la 16 octombrie 1897. Studiile secundare le-a facut la Liceul “Gh. Lazar” si a sustinut examenul de bacalaureat In anul 1915, dupa care s-a Inscris la Facultatea de {tiinte de la Universitatea din Bucuresti. In anul universitar 1915-1916 a frecventat cursurile anului Intâi, dupa care a fost Incorporat ca soldat de infanterie si a luptat pe front In Moldova. Dupa razboi a urmat cursurile de la Scoala Nationala de Poduri si Sosele (devenita Scoala Politehnica In anul 1920), pe care a absolvit-o In 1923 ca sef de promotie, obtinând titlul de inginer electromecanic. Remarcându-se prin calitati exceptionale, a fost numit asistent la Catedra profesorului N. Vasilescu Karpen si inginer la Societatea “Electrica” din Câmpina. In cadrul societatii a elaborat un proiect pentru electrificarea orasului si regiunii Câmpina si utilizarea electricitatii In industria petroliera la saparea sondelor, despre care publica volumul “Intrebuintarea electricitatii In industria de petrol”. In acelasi an a redactat Impreuna cu E. Abason si T.Tanasescu “Buletinul de matematica pura si aplicata al Inst. Politehnic din Bucuresti”.
Pentru a-si completa cunostintele teoretice, societatea Electrica Ii acorda o bursa cu care a plecat la Paris, unde a urmat cursurile la Facultatea de Fizica a Universitatii Sorbona, la care a obtinut licenta In anul 1927. Dedicându-si activitatea cercetarilor In domeniul fizicii, devine cunoscut In mediile fizicienilor francezi si a fost invitat, In 1926, de Marie Curie sa lucreze la Institutul de Radium.
In anul 1930 s-a transferat ca cercetator la Institutul “H. Poincaré”, unde lucra cu L. Brillouin si L. de Broglie, la care dupa doi ani devine director de cercetari. In cadrul Institutului a Inceput cercetari aprofundate experimentale asupra radiatiei beta a mezonului, o serie de cercetari fundamentale asupra teoriei cuantice a fotonului si asupra momentului magnetic al electronului. Domeniul care Il pasiona In mod deosebit Il constituie fizica matematica, In care a obtinut rezultate valoroase.
Pentru teza de doctorat a studiat teoria electronului a lui Eddington si a tradus In limba franceza, In colaborare cu I. Ullmo, “Principiile mecanicii cuantice” de P.A.M. Dirac (1931).
In anul 1933 si-a sustinut teza de doctorat “Sur la théorie relativiste de l’electron de Dirac”, In fata unei comisii alcatuita din celebrii fizicieni J. Perrin, L. Brillouin si L. de Broglie. In teza de doctorat, care se refera la teoria relativista a electronului lui Dirac, Intr-un câmp nul, prezinta integralele de miscare a electronului dupa teoria Dirac, invariatii binari si algebra completa a matricilor.
In 1935, la Copenhaga a avut o Intâlnire cu Niels Bohr, cu care a discutat principalele probleme ale fizicii teoretice contemporane.
S-a stabilit definitiv la Paris In 1939.
In timpul ocupatiei Frantei de catre Germania nazista a participat la miscarea de rezistenta. Fiind urmarit de politia fascista, s-a refugiat In 1943 In Anglia.
In anul 1955, fiind grav bolnav, a tinut sa asiste la deschiderea unui seminar al carui conducator era. Acest fapt a avut pentru el un final dramatic, dupa câteva zile a Incetat din viata.
In luna noiembrie 1990, Academia Româna l-a declarat membru post-mortem.

Observatii:
Cea mai importanta contributie a lui Alexandru Proca consta In demonstrarea teoretica a existentei mezonilor, In acelasi timp cu fizicianul japonez H. Yukava. El a obtinut o generalizare a ecuatiilor lui Maxwell In vid pentru cazul In care fotonul ar avea o masa de repaus diferita de zero, stabilind ecuatiile vectoriale ale câmpului mezonic.
Dupa moartea lui s-a ajuns la concluzia ca ecuatiile pe care le-a realizat se refera la interactiunea nucleara de mare energie la care participa mezoni verticali. Aceste ecuatii au determinat pe fizicieni sa Il considere precursor al “fizicii actiunii”.
Contributiile sale In fundamentarea matematica a fenomenelor fizice au fost numeroase, astfel: a stabilit o functie de entropie mecanica; In mecanica cuantica, a stabilit o ecuatie fundamentala si a utilizat rezultatele la miscarea In vid a particulelor; a stabilit ecuatii originale privind teoria relativitatii, având In vedere structura materiei si transmutatia elementelor; In domeniul electronicii a explicat deosebirea Intre proton si electron, prin dependenta Intre masa totala si sarcina; s-a ocupat de descrierea câmpurilor magnetice. Este considerat, alaturi de H. Yukava, L. de Broglie si G. Pétain, ca fondator al teoriei mezonice a fortelor nucleare.
A publicat numeroase lucrari In limba franceza, dintre care citam: Sur la théorie des quantes de lumière (1928); Solution des equations de Maxwell pour le vide (1933); Théorie de positron (1936); Equations fondamentales des particules elementaires (1936); Théorie des particules matérielles, leur spin (1942) s.a.

Categorii pentru Alexandru I. PROCA:
Fizica
Electromecanica
Inginerie

Personalitati nascute in localitatea Bucuresti
Personalitati nascute in judetul BUCURESTI
Personalitati nascute in zona/regiunea/statul Muntenia
Personalitati nascute in tara Romania Romania
Personalitati nascute pe continentul Europa de Est

Personalitati decedate in localitatea Paris
Personalitati decedate in zona/regiunea/statul Paris
Personalitati decedate in tara Franta Franta
Personalitati decedate pe continentul Europa de Vest

Personalitati aniversate la data de 16 octombrie - Evenimente din data de 16 octombrie
Personalitati nascute in zodia Balanta Balanta

Personalitati aniversate la data de 14 decembrie - Evenimente din data de 14 decembrie
Personalitati nascute in zodia Sagetator Sagetator

Personalitati aniversate in anul 1897 - Evenimente din anul 1897
Personalitati aniversate in anul 1955 - Evenimente din anul 1955

Personalitati din perioada 1897-1955 - Evenimente din perioada 1897-1955

Comentarii
Nu exista comentarii in baza de date!
Nu puteti scrie comentarii! Nu sunteti logat! Mergeti la pagina de login!

Personalitati celebrate in 16 octombrie

Ecaterina Zemfirovna ARBORE-RALLI Ecaterina Zemfirovna ARBORE-RALLI
(1875 - 1937)
Medic, publicist socialist român. Lucrări de medicină socială. ...

Michael WEISS Michael WEISS
(Medias, Transilvania, 1569 - Feldioara, Transilvania, 1612)
Jude al Braşovului şi istoric sas, fiu al primarului Johannes Weiss şi al soţiei sale, Gertrude Wolf. Când Gabriel Báthory, după devastările făcute în Țara Românească, a vrut să supună Bra ...

Louis ALTHUSSER Louis ALTHUSSER
(Birmendreis, Algiers, 1918 - Paris, Paris, 1990)
Adept al marxismului. ...

Alexandru I. PROCA Alexandru I. PROCA
(Bucuresti, Muntenia, 1897 - Paris, Paris, 1955)
Omul de stiinta, inginer, fizician Alexandru Proca s-a nascut la Bucuresti, la 16 octombrie 1897. Studiile secundare le-a facut la Liceul “Gh. Lazar” si a sustinut examenul de bacalaureat In anul 1915, dupa care s-a Inscris la Facultatea de {tiin ...

Dino BUZZATI TRAVERSO Dino BUZZATI TRAVERSO
(Belluno, Veneto, 1906 - Milano, Lombardia, 1972)
Jurnalist, scriitor şi pictor. ...

Mario DEL MONACO Mario DEL MONACO
(Florenta, Toscana, 1915 - Mestre, Veneto, 1982)
Tenor. ...

Dmitri HVOROSTOVSKY Dmitri HVOROSTOVSKY
(Krasnoyarsk, Siberia, 1962 - )
Bariton. ...

Albrecht Von HALLER Albrecht Von HALLER
(Berna, Berna, 1708 - Berna, Berna, 1777)
Fiziolog, embriolog si poet iluminist elvetian de limba germana. A facut studii legate excitabilitate si contractilitatea muschilor, circulatia sangelui si respiratie. A scris poeme descriptiv didactice ("Alpii") si romane utopice de orientare conser ...

David BEN GURION David BEN GURION
(1886 - 1973)
Om politic israelian, primul premier al Israelului. ...


Personalitati celebrate in 14 decembrie

Alexandru BARBAT Alexandru BARBAT
(Ulcea de Sus, Transilvania, 1905 - Iasi, Moldova, 1991)
Statistician si sociolog. Prof. univ. la Iași. Cercetări economice și sociologice zonale („Dezvoltarea și structura economică a Țării Oltului”). Licenţiat al Academiei de Înalte Studii Comerciale şi I ...

Radu BELIGAN Radu BELIGAN
(Galbeni, Moldova, 1918 - )
Actor de teatru si cinema ...

Ioan Alexandru BRATESCU-VOINESTI Ioan Alexandru BRATESCU-VOINESTI
(Targoviste, Muntenia, 1868 - Bucuresti, Muntenia, 1946)
Prozator ...

Iancu JIANU Iancu JIANU
(Caracal, Oltenia, 1787 - Caracal, Oltenia, 1842)
Haiduc din Oltenia secolului XIX. La un moment dat a ajuns sa comande circa 3,000 de haiduci, avand chiar si tunuri. Cu aceasta mica armata reuseste sa distruga raiaua turceasca de la Turnu Magurele si sa incendieze orase importante de la sud de Duna ...

Nae LEONARD Nae LEONARD
(Badalani, Moldova, 1886 - Campulung, Muntenia, 1928)
Tenor. Supranumit "Printul operetei". La inceputul secolului XX a dus faima artei vocale romanesti peste hotare. ...

Simion MEHEDINTI Simion MEHEDINTI
(Soveja, Moldova, 1868 - Bucuresti, Muntenia, 1962)
Geograf si geopolitician român. S-a nãscut la Soveja. Si-a fãcut studiile la Bucuresti, apoi în Franta si Germania. A fost profesor la Universitatea din Bucuresti, la prima catedrã de geografie din România, membru al Academiei Române, director ...

Vladimir ZAKLIKOVSKI Vladimir ZAKLIKOVSKI
(Murmansk, Kola, 1946 - )
Tenor. Artist Emerit al Republicii Moldova, Artist al poporului. A absolvit Institul de Arte din oraşul Chişinău în 1972. Din 1974 –Solist la Teatrul Naţional de Operă şi Balet. ...

Jean-Baptiste DUBOS SAU DU BOS Jean-Baptiste DUBOS SAU DU BOS
(1670 - 1742)
Istoric, critic literar si de arta. ...

Alexandru I. PROCA Alexandru I. PROCA
(Bucuresti, Muntenia, 1897 - Paris, Paris, 1955)
Omul de stiinta, inginer, fizician Alexandru Proca s-a nascut la Bucuresti, la 16 octombrie 1897. Studiile secundare le-a facut la Liceul “Gh. Lazar” si a sustinut examenul de bacalaureat In anul 1915, dupa care s-a Inscris la Facultatea de {tiin ...

Carl Philipp Emanuel BACH Carl Philipp Emanuel BACH
(Weimar, Turingia, 1714 - Hamburg, Hamburg, 1788)
Compozitor si clavecinist. Al doilea fiu (din 5) al lui Johann Sebastian Bach. ...

 CAROL AL III-LEA CAROL AL III-LEA
(1716 - 1788)
Rege al Spaniei care a domnit intre anii 1759-1788. ...

Abu Nasr FARABI (AL-FARABI) Abu Nasr FARABI (AL-FARABI)
(Turkistan, 870 - Damasc, Damasc, 950)
Filozof de limba araba din Asia Centrala. A imbinat aristotelismul cu elemente de neoplatian. Lucrari: "Cartea conceptiilor locuitorilor orasului ideal". ...

Albert Frederick Arthur GEORGE AL VI-LEA Albert Frederick Arthur GEORGE AL VI-LEA
(Sandringham, Norfolk, 1895 - Sandringham, Norfolk, 1952)
Rege al Marii Britanii intre anii 1936-1952 si imparat al Indiei (1936-1948). ...

Nikolai Ghenadievici BASOV Nikolai Ghenadievici BASOV
(Usman, Lipetsk, 1922 - Moscova, Moscova, 2001)
Fizician, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1964 cu lucrarea "Construirea de oscilatoare şi amplificatoare bazate pe principiul maser-laser". ...

Friedrich DURRENMATT Friedrich DURRENMATT
(Konolfingen, Berna, 1921 - Neuchatel, Neuchatel, 1990)
Dramaturg si prozator. ...

Morihei  UESHIBA Morihei UESHIBA
(Tanabe, Wakayama, 1883 - Iwama, Ibaraki, 1969)
Fondatorul artei marţiale japoneze Aikido. S-a nascut pe 14 decembrie 1883, in districtul Motomachi, al orasului Tanabe, prefectura Wakayama, Japonia. Un copil delicat si sensibil, a carui inceput de viata a fost umbrit de boli. Adesea visa cu ...


Evenimente din 14 decembrie

14/12/1911 - Roald Amundsen atinge, în premieră, Polul Sud
Exploratorul polar norvegian Roald Amundsen (1872-1928) atinge, în premier ... [ detalii ]

14/12/1960 - Declaratia cu privire la Acordarea independentei tãrilor si popoarelor coloniale
A fost adoptatã "Declaratia cu privire la Acordarea independentei tãrilor ... [ detalii ]

14/12/1960 - Creaera Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economicã
A fost creatã Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economicã - OECD ... [ detalii ]

14/12/1955 - România intra in ONU
România este primitã în rândul statelor membre ale Organizatiei Natiuni ... [ detalii ]

14/12/1948 - Relaţii diplomatice între România şi India
Stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi India ... [ detalii ]

14/12/1914 - 27/12/1914 - Congres extraordinar al "Ligii pentru unitatea culturală a tuturor românilor"
14/27.XII.1914 : Congres extraordinar al "Ligii pentru unitatea cultural ... [ detalii ]

14/12/1869 - 26/12/1869 - Se inaugurează clădirea Universităţii din Bucureşti
14/26.XII: Se inaugurează oficial clădirea Universităţi ... [ detalii ]

14/12/1704 - A fost înfiintat Spitalul Coltea, primul spital laic din Bucuresti si din Tara Româneascã
A fost înfiintat Spitalul Coltea, primul spital laic din Bucuresti si din ... [ detalii ]

14/12/1467 - 15/12/1467 - Victorie a lui Ştefan cel Mare asupra lui Matei Corvin
Bătălia de la Baia; victorie a lui Ştefan cel Mare asupra ar ... [ detalii ]

14/12/1280 - Prima atestare documentarã a Sighisoarei
Prima atestare documentarã a Sighisoarei (sub denumirea de Castrum Sex) ... [ detalii ]

02/12/1845 - 14/12/1845 - S-a înfiinţat, la Paris, "Societatea studenţilor români"
2/14.XII: S-a înfiinţat, la Paris, "Societatea studenţilor româ ... [ detalii ]

Meditatii
Cautare personalitati in dictionar

Meditatii
Sondaje
Cazare Creare site

© Conspect dictionar personalitati, meditatii, maxime

Dictionar   Meditatii   Creare site