Conspect dictionar personalitati, meditatii, maxime - Coriolan Stefan DRAGULESCU


Coriolan Stefan DRAGULESCU

Nume: DRAGULESCU
Prenume: Coriolan Stefan
Nationalitate: romana

Date despre nastere
Loc: Varadia
Judet: Caras-Severin
Zona/Regiune: Banat
Tara: Romania Romania
Continent: Europa de Est
An: 1907
Data: 4 aprilie
Zodie: Berbec Berbec
Date despre deces
Loc: Bucuresti
Judet: BUCURESTI
Zona/Regiune: Muntenia
Tara: Romania Romania
Continent: Europa de Est
An: 1977
Data: 1 iunie
Coriolan Stefan DRAGULESCU
A trait 70 de ani.

Activitate:
Primul decan al Facultatii de Chimie Industriala a Politehnicii din Timisoara. S-a nascut la 4 aprilie 1907 in comuna Varadia, jud. Caras-Severin. Tatal, invatatorul Stefan Dragulescu, i-a fost model si mentor, iar mama, Elena, casnica, i-a fost exemplu de modestie si comportament social.
A urmat cursurile Liceului Constantin Diaconovici Loga din Timisoara. Si-a dat bacalaureatul in anul 1925, fiind un elev exceptional. A fost student al Universitatii din Cluj, la Facultatea de Stiinte, Sectia chimie, de unde a obtinut licenta in anul 1930, cu calificativul foarte bine.
In anul 1930 si-a inceput activitatea de custode al Laboratorului de chimie fizica de la Universitatea din Cluj. In anul 1936 si-a sustinut doctoratul in chimie fizica, obtinând titlul de doctor cu mentiunea Magna cum laudae.
Prof. C. Dragulescu a debutat in productie in calitate de chimist la Primaria orasului Cluj si la Fabrica de Spirt din Timisoara.
Dupa razboi s-a stabilit la Timisoara si a fost profesor la Politehnica, unde preda la Facultatea de Agronomie chimia agricola. Prof. C. Dragulescu, sustinut de rectorul Institutului Politehnic din Timisoara, care era atunci prof. Ilie Murgulescu, a prezentat un memoriu pentru infiintarea Facultatii de Chimie Industriala, care se baza pe faptul ca in regiune functionau numeroase unitati industriale. Datorita acestei initiative, prin Decretul nr. 161 din 22 iulie 1948 a fost infiintata pe lânga Politehnica din Timisoara, Facultatea de Chimie Industriala, la care a fost numit ca prim decan si profesor sef de catedra la Chimia anorganica si analitica, Coriolan Dragulescu. A detinut functia de decan timp de 14 ani, cu scurte intreruperi, când a fost rector al Institutului Politehnic Timisoara si ministru adjunct la Ministerul Invatamântului.
In anul 1962 a dat concurs pentru ocuparea postului de profesor de chimie anorganica la Institutul Politehnic Bucuresti, unde a functionat timp de sase ani.
Prof. Dragulescu a format numeroase serii de ingineri chimisti, bine pregatiti, capabili sa lucreze in industrie, si a indrumat 38 de candidati pentru obtinerea titlului de doctor. Si-a completat activitatea didactica cu actiuni stiintifice importante, organizând conferinte si simpozioane de specialitate cu participare internationala. Pentru documentarea specialistilor si a studentilor a editat o serie de cursuri si tratate: Elemente de teoria si practica pH-ului, aparuta in Editura Cartea Româneasca, Cluj, 1944; Analiza chimica volumetrica, Editura Universitatii, Cluj, 1947; Manualul de chimie anorganica, trei volume, litografiat, 1956; Introducere in chimia anorganica moderna, Timisoara, 1973 si ultima, Chimie structurala moderna, Editura Academiei Române, Bucuresti, 1977.
In tot timpul activitatii sale, prof. Dragulescu, paralel cu activitatea didactica a desfasurat o sustinuta activitate de cercetare.
In anul 1951 s-a infiintat la Timisoara o filiala de cercetare a Academiei Române, la care activitatea de chimie s-a desfasurat sub conducerea prof. C. Dragulescu. Ca rezultat al cercetarilor stiintifice a publicat 230 de lucrari valoroase, apreciate pe plan mondial.
Principalele obiective de cercetare ale profesorului au fost in domeniul chimiei anorganice, chimiei analitice, tehnologiilor chimice anorganice si pentru valorificarea resurselor minerale autohtone, in special minerale rare si disperse (bismut, beriliu, uraniu s.a.).
Folosind metode moderne ca radiometria, spectrofotometria, roentgenografia termica, metodele electrometrice si altele, a experimentat noi tehnologii industriale care au fost preluate de productie.
Rezultatele cercetarilor sale profesorul C. Dragulescu le-a comunicat la reuniuni stiintifice din tara si strainatate, dintre care retinem: la Uniunea Internationala de Chimie Pura si Aplicata (UICPA); Conferinta internationala de chimie cantitativa; Conferinta internationala de solventi neaposi.
A fost membru de onoare al Societatii de Chimie Industriala din Paris, din anul 1970.
Academia Româna l-a ales membru corespondent la 12 iulie 1956, membru titular la 21 martie 1963 si presedinte al Sectiei de Stiinte Chimice (1970 -1977).
Activitatea de om de stiinta a fost recunoscuta prin numeroase ordine si distinctii, ca Ordinul Muncii (1963), Meritul Stiintific (1966), titlul de Om de stiinta emerit (1970).


Categorii pentru Coriolan Stefan DRAGULESCU:
Chimie

Personalitati nascute in localitatea Varadia
Personalitati nascute in judetul Caras-Severin
Personalitati nascute in zona/regiunea/statul Banat
Personalitati nascute in tara Romania Romania
Personalitati nascute pe continentul Europa de Est

Personalitati decedate in localitatea Bucuresti
Personalitati decedate in judetul BUCURESTI
Personalitati decedate in zona/regiunea/statul Muntenia
Personalitati decedate in tara Romania Romania
Personalitati decedate pe continentul Europa de Est

Personalitati aniversate la data de 4 aprilie - Evenimente din data de 4 aprilie
Personalitati nascute in zodia Berbec Berbec

Personalitati aniversate la data de 1 iunie - Evenimente din data de 1 iunie
Personalitati nascute in zodia Gemeni Gemeni

Personalitati aniversate in anul 1907 - Evenimente din anul 1907
Personalitati aniversate in anul 1977 - Evenimente din anul 1977

Personalitati din perioada 1907-1977 - Evenimente din perioada 1907-1977

Comentarii
Nu exista comentarii in baza de date!
Nu puteti scrie comentarii! Nu sunteti logat! Mergeti la pagina de login!

Personalitati celebrate in 4 aprilie

Gheorghe ADAMESCU Gheorghe ADAMESCU
(Bucuresti, Muntenia, 1869 - 1942)
Istoric literar, biograf si publicist, membru corespondent al Academiei Romane. Principalele sale opere sunt "Istoria literaturii romane" si "Contributii la bibliografia romaneasca". A colaborat cu I.A. Candrea pentru realizarea "Dictionarului encicl ...

Gheorghe ATANASIU Gheorghe ATANASIU
(Iasi, Moldova, 1893 - Bucuresti, Muntenia, 1972)
Geofizician ...

Virgil I. BARBAT Virgil I. BARBAT
(1879 - 1931)
Filosof, profesor universitar. A fost considerat mentor al şcolii de sociologia culturii din Cluj. ...

Ion BREAZU Ion BREAZU
(1901 - 1959)
Istoric literar ...

Carol DAVILA Carol DAVILA
(Parma, Emilia-Romagna, 1828 - Bucuresti, Muntenia, 1884)
Medic roman de origine franceza. S-a născut departe de pămîntul şi neamul pe care le-a îndrăgit, probabil la Parma, în Italia. In acelaşi an cînd a absolvit Facultatea de Medicină din Paris (1853), s-a stabilit la Bu ...

Coriolan Stefan DRAGULESCU Coriolan Stefan DRAGULESCU
(Varadia, Banat, 1907 - Bucuresti, Muntenia, 1977)
Primul decan al Facultatii de Chimie Industriala a Politehnicii din Timisoara. S-a nascut la 4 aprilie 1907 in comuna Varadia, jud. Caras-Severin. Tatal, invatatorul Stefan Dragulescu, i-a fost model si mentor, iar mama, Elena, casnica, i-a fost exem ...

Erno GALL Erno GALL
(Oradea, Crisana, 1917 - Cluj-Napoca, Transilvania, 2000)
Publicist si filozof, profesor la Universitatea din Cluj. S-a remarcat prin preocuparile sale in domeniile istoriei sociologiei si a problematicii umanismului contemporan. Lucrari: "Sociologia burgheza din Romania", "Intelectualitatea in viata social ...

Carol II HOHENZOLLERN-SIGMARINGEN Carol II HOHENZOLLERN-SIGMARINGEN
(Sinaia, Muntenia, 1893 - Estoril, Cascais, 1953)
Rege al Romaniei care a domnit intre anii 1930-1940.
Cel mai controversat dintre cei patru Regi ai Romaniei este, fara indoiala, Carol al II-lea. Foarte multi au vazut in el principalul vinovat pentru dezmembrarea statului roman la inceputul c ...

Simion STOILOW Simion STOILOW
(Bucuresti, Muntenia, 1887 - Bucuresti, Muntenia, 1961)
Simion Stoilow s-a născut la Bucureşti la 2/14 septembrie 1887, ca fiu al colonelului Stoilow (ajuns pe urmă general) din Craiova. Colonelul Stoilow provenea dintr-o familie de sârbi refugiaţi în ţara noastră; el a fos ...

Elie FAURE Elie FAURE
(1873 - 1937)
Istoric de arta si eseist. Lucrari: "Istoria artei", "Spiritul formelor". ...

Maurice De VLAMINCK Maurice De VLAMINCK
(Paris, Paris, 1876 - Rueil-la-Gadeliere, Centre, 1958)
Pictor francez de orientare fauvista. S-a nascut intr-o familie de muzicieni. A fost o fire libertina care a preferat activitatile ce se desfasoara in aer liber. A participat la curse de ciclism si mai tarziu de automobilism. La Chatou il cunoaste pe ...

Knut HAMSUN Knut HAMSUN
(1859 - 1952)
Scriitor cu atitudine profascista. Opera sa cuprinde proza lirica, dionisiac-panteista, in care sentimentul apropierii de natura contrasteaza cu realitatile citadine abrutizante ("Pan", "Victoria"), romane de observatie psihologica in care este anali ...

Jan DRDA Jan DRDA
(Pribram, Boemia, 1915 - Dobris, Boemia, 1970)
Prozator şi dramaturg. ...

Yakup DEMIR Yakup DEMIR
(1905 - 1960)
Om politic. ...

Zulfikar Ali Khan BHUTTO Zulfikar Ali Khan BHUTTO
(Larkana, Sindh, 1928 - Rawalpindi, Punjab, 1979)
Ministru de Externe al Pakistanului. ...

(Marcus Aurelius Antoninus) CARACALLA (Marcus Aurelius Antoninus) CARACALLA
(Lyon, Ron-Alpi, 186 - Harran, Mesopotamia, 217)
Imparat roman care a domnit intre anii 211-217. Si-a castigat porecla de Caracalla de la un tip de vesmant galic cu care obsinuia sa se imbrace. L-a inlaturat de la putere pe fratele sau si a dus o politica activa. A dus razboaie cu poporu ...


Personalitati celebrate in 1 iunie

Ion ANTONESCU Ion ANTONESCU
(Pitesti, Muntenia, 1882 - Jilava, Muntenia, 1946)
Dictator militar al Romaniei intre anii 1940-1944. ...

Mihai ANTONESCU Mihai ANTONESCU
(Nucet, Muntenia, 1904 - Jilava, Muntenia, 1946)
Politician roman. Dupa primii ani de scoala din comuna natala a continuat la Pitesti si apoi la Colegiul Sfantul Sava din Bucuresti. Intre 1922–1926 a urmat cursurile Facultatii de Drept din Bucuresti, unde si-a obtinut doctoratul. Incepand cu anul ...

Dan II BASARAB Dan II BASARAB
(1432)
Domn al Tarii Romanesti intre anii 1420-1431 de cinci ori: 1420 – 1421, 1421 – 1423, 1423 – 1424, 1426 – 1427 si 1427 – 1431. ...

Gheorghe BIBESCU Gheorghe BIBESCU
(Craiova, Oltenia, 1804 - Paris, Paris, 1873)
Domn al Tarii Romanesti in perioada 1842-1848. fiul lui Dimitrie Bibescu. A abdicat de teama Revolutiei de la 1848. ...

Ioan BOGDAN Ioan BOGDAN
(Brasov, Transilvania, 1864 - Bucuresti, Muntenia, 1919)
Filolog si istoric, membru şi vicepreşedinte al Academiei Române, nascut in Șcheii Brașovului. ...

Mircea CARTARESCU Mircea CARTARESCU
(Bucuresti, Muntenia, 1956 - )
Liceul "Dimitrie Cantemir" din Bucureşti.
Facultatea de Limbă şi Literatură Română a Universităţii din Bucureşti. Absolvit în 1980.
Între 1980 si 1989 a fost profesor de română la o # ...

Coriolan Stefan DRAGULESCU Coriolan Stefan DRAGULESCU
(Varadia, Banat, 1907 - Bucuresti, Muntenia, 1977)
Primul decan al Facultatii de Chimie Industriala a Politehnicii din Timisoara. S-a nascut la 4 aprilie 1907 in comuna Varadia, jud. Caras-Severin. Tatal, invatatorul Stefan Dragulescu, i-a fost model si mentor, iar mama, Elena, casnica, i-a fost exem ...

Alexandru VERICEANU Alexandru VERICEANU
(Ploiesti, Muntenia, 1839 - Bucuresti, Muntenia, 1912)
Jurist, profesor si om politic. Dupa terminarea, in orasul natal, a cursurilor liceale pleaca in Italia unde isi continua studiile de drept si economie. In anul 1863 obtine doctoratul in drept la Geneva. Intors in tara se angajeaza ca profesor de eco ...

Louis Alexandre BERTHIER Louis Alexandre BERTHIER
(Versailles, Ile-de-France, 1753 - Bamberg, Bavaria, 1815)
Print de Neuchatel si Wagram. Maresal in armata franceza. ...

Amedee GASTOUE Amedee GASTOUE
(Paris, Paris, 1873 - Clamart, Ile-de-France, 1943)
Muzicolog. Insemnat teoretician al muzicii medievale, gregoriene si bizantine. Lucrari: "Arta gregoriana", "Primitivii muzicii franceze", "Introducere in paleografia muzicala bizantina". ...

Fra DOLCINO Fra DOLCINO
(1257 - Vercelli, Piemont, 1307)
Calugar ...

John DEWEY John DEWEY
(1859 - 1952)
Filozof, psiholog si pedagog ...

Mihail Ivanovici GLINKA Mihail Ivanovici GLINKA
(Novospasskoye, Nizhegorodskaya, 1804 - Berlin, Berlin, 1857)
Adesea numit parintele muzicii clasice rusesti, Glinka a fost primul compozitor rus care si-a castigat renumele in propria tara, compozitiile sale influentandu-le pe cele a viitorilor muzicieni rusi. Nascut intr-o familie de mosieri bogati, ia lectii ...

Hristo BOTEV Hristo BOTEV
(Kalofer, Plovdiv, 1848 - Vratsa, Vratsa, 1876)
Om politic si poet. ...

 BIRENDRA BIR BIKRAM SHAH DEVA BIRENDRA BIR BIKRAM SHAH DEVA
(Kathmandu, Kathmandu, 1945 - Kathmandu, Kathmandu, 2001)
Rege al Nepalului in perioada 1972-2001. ...


Evenimente din 4 aprilie

04/04/0812 - Carol cel Mare este recunoscut ca imparat de catre solii lui Mihail I
(Bizant - Istorie) - Solii lui Mihail I recunosc pe Carol cel Mare la Aache ... [ detalii ]


Evenimente din 1 iunie

01/06/1475 - Prima atestare documentara a municipiului Craiova
Prima atestare documentara a Craiovei apare in 1475, intr-un hrisov dat de ... [ detalii ]

Meditatii
Cautare personalitati in dictionar

Meditatii
Sondaje
Cazare Creare site

© Conspect dictionar personalitati, meditatii, maxime
© 1411434547

Dictionar   Meditatii   Creare site