Conspect dictionar personalitati, meditatii, maxime - Aulus GELLIUS


Aulus GELLIUS

Nume: GELLIUS
Prenume: Aulus
Nationalitate: latina

Date despre nastere
Loc: Roma
Zona/Regiune: Roma
Tara: Italia Italia
Continent: Europa de Vest
An: 125
Date despre deces
An: 180
Aulus GELLIUS
A trait 55 de ani.

Activitate:
Erudit și critic latin.
A fost educat la Roma si apoi in Grecia, mai ales la Atena. in afara de profesorii mentionati in subcapitolul anterior si de Fronto, principalul maestru al sau, Gellius - cum marturiseste el insusi - a fost format de retorul T.Castricius, de Favorinus din Arelate, retor si filosof de limba greaca, si de multi altii, audiati mai ales la Atena, ca Herodes Atticus si Calvisius Taurus, scolarhul, adica seful Academiei din vremea tineretii sale. Erudit curios, pedant, timid si deosebit de aplicat, Gellius trebuie sa fi fost inzestrat cu un supraeu exigent, care sa-i fi impus o existenta austera si umbratila. Fantasmele acestui carturar au fost canalizate pe terenul studiilor erudite. Dupa terminarea studiilor in Grecia, s-a intors la Roma, unde si-a intemeiat o familie. A activat in „aparatul judiciar" al Capitalei, insa nu s-a lasat atras de o intensa viata publica. Nu a dobandit niciodata faima oficiala si statutul social privilegiat pe care le obtinuse Fronto. Nu cunoastem data mortii acestui sarguincios si modest erudit7.
Noptile atice
Se pare ca Gellius nu a alcatuit decat o singura opera, „Noptile atice", Noctes Atticae, candva dupa 146 d.C, intrucat el consemneaza ca defunct pe Erucius Clarus (13, 18, 1); a scris-o poate intre 158 si 180 d.C.
Noptile atice sunt dedicate fiilor autorului, ca sa le slujeasca drept recreatie intelectuala, cum declara insusi Gellius. Tot el dezvaluie semnificatia acestui titlu: „eu insa, dupa cum am inceput, mi-am intitulat opera fara pretentii, fara o cautare deosebita, aproape rustic: Nopti atice, de la locul si timpul vegherilor de iarna in care am lucrat-o, cedand tuturor celorlalti gloria unui titlu ales, la fel cum am cedat si in ce priveste grija si maestria stilului" Apraef., 10, trad. de David Popescu). Gellius pretinde asadar ca ar fi inceput redactarea operei sale la Atena si in timpul veghilor nocturne austere, asupra carora staruie si in alte pasaje Apraef., 4; 14; 19), harazite ostenelii intelectuale. Totodata, el configureaza un program stilistic, asupra caruia vom reveni. Noptile atice au fost concepute in douazeci de carti, precedate de o prefata generala. Textul acestei opere nu a fost conservat integral. Astfel, s-au pierdut cartea a opta, inceputul prefetei si sfarsitul cartii a douazecea.

Observatii:
Receptarea lui Gellius si concluzii
Geliius raspundea, pe masura puterilor sale si in functie de patima sa de erudit, orizontului de asteptare al „saloanelor" epocii, al cercurilor cultural-politice, avide de cultura universalizanta, enciclopedica si filologizanta.
Iata pentru ce, desi rar citata, opera gelliana a fost intens utilizata la sfarsitul antichitatii, cand a imprimat o directionare precisa literaturii didascalice. Daca Servius si Augustin au citat-o pe ton elogios, Macrobius a inclus capitole intregi din Noptile atice in Satumalele sale, iar Nonius Marcellus a recurs abundent la materialul oferit de eruditul Antoninilor. Acesta din urma a fost citat si utilizat de autori medievali si renascentisti, ca loannes din Salisbury, Roger Bacon, Petrarca si Bocaccio. Savantul italian Ettore Paratore atrage atentia asupra faptului ca discursul gellian a patruns de timpuriu in spatiul cultural francez, cand nu se obisnuia doar francizarea unuia singur dintre cele trei nume ale scriitorilor romani12. De aceea, daca francezii spun Cicaron, in schimb ei scriu Aulu-Gelle. Singura traducere romaneasca integrala a fost publicata de David Popescu, in 1965. Amplul studiu introductiv si notele se datoreaza iui I. Fischer.
Interesul fundamental al Noptilor atice rezida in valoarea lor documentara, in tezaurul de informatii oferite, in special asupra vechilor texte latine si asupra institutiilor romane. Acest compilator constiincios, care a fost Aulus Geliius, face cititorilor servicii echivalente celor furnizate de un solid dictionar enciclopedic.

Categorii pentru Aulus GELLIUS:
Literatura

Personalitati nascute in localitatea Roma
Personalitati nascute in zona/regiunea/statul Roma
Personalitati nascute in tara Italia Italia
Personalitati nascute pe continentul Europa de Vest


Personalitati aniversate in anul 125 - Evenimente din anul 125
Personalitati aniversate in anul 180 - Evenimente din anul 180

Personalitati din perioada 125-180 - Evenimente din perioada 125-180

Comentarii
Nu exista comentarii in baza de date!
Nu puteti scrie comentarii! Nu sunteti logat! Mergeti la pagina de login!
Meditatii
Cautare personalitati in dictionar

Meditatii
Sondaje
Cazare Creare site

© Conspect dictionar personalitati, meditatii, maxime

Dictionar   Meditatii   Creare site