Conspect dictionar personalitati, meditatii, maxime - George FOLESCU


George FOLESCU

Nume: FOLESCU
Prenume: George
Nationalitate: romana

Date despre nastere
Loc: Slobozia Noua
Judet: Ialomita
Zona/Regiune: Muntenia
Tara: Romania Romania
Continent: Europa de Est
An: 1884
Data: 17 septembrie
Zodie: Fecioara Fecioara
Date despre deces
An: 1939
Data: 17 noiembrie
George FOLESCU
A trait 55 de ani.

Activitate:
Bas. Ajutat de unchiul său, preotul Grigore Dinescu, urmează şcoala primară în Bucureşti şi apoi cursurile Seminarului Nifon. Aici îşi începe educaţia muzicală şi se remarcă prin calităţile sale vocale, fiind o valoare a corului şcolii, o speranţă a muzicii româneşti.
În anul 1905, spre deziluzia unchiului său, renunţă la psaltire şi se prezintă la examenul de admitere la Conservator – drum fixat de duioşia şi cîntecele mamei sale, dar şi de armoniile Bărăganului.
Înainte ca Folescu să fi luat hotărârea de a urma Conservatorul, se bucură de aprecieri deosebite în cadrul unor cercuri muzicale din oraşele dunărene şi din Transilvania (de exemplu la Braşov, unde a fost apreciat de Dimitrie Popovici Bayreuth, viitorul său maestru).
Plin de vitalitate, cu un registru vocal de mare întindere, cultivat, cu putere de exprimare şi sensibilitate în vocea lui clară şi puternică, studentul George Folescu a creat certitudinea unei revelaţii în muzica cultă. Fiu al Bărăganului, nu a uitat niciodată cântecul popular pe care l-a cultivat şi iubit.
În 1906 asistă la un concert susţinut de corala Carmen, sub conducerea maestrului şi valorosului D.G. Kiriac. Fiind entuziasmat de înalta ţinută artistică a coralei, îl roagă pe maestru să-l primească în cor. Ziua în care a fost testat, a însemnat un adevărat examen de viaţă. Timidul adolescent avea să devină solistul permanent al coralei Carmen. 3Învingând lipsurile materiale, termină Conservatorul încărcat de aprecierile profesorilor şi ale iubitorilor de muzică.
De acum eforturile artistului sunt îndreptate către două suişuri luminoase: ridicarea artei sale către cele mai înalte vârfuri posibile şi înfiinţarea Operei Naţionale de Stat.
În toamna anului 1911 este recomandat lui George Dima, în vederea participării la concertele Reuniunii de Cântări. Rezultatul întâlnirii este o frumoasă colaborare care culminează în anul 1913, când George Dima prezintă oratoriul Paulus pentru soli, cor şi orchestră, de Felix Mendelssohn Bartholdy.
“Gazeta Transilvaniei” din 5 aprilie 1913, elogia calităţile vocale deosebite ale lui Folescu.
În perioada anilor 1914-1915, apare în Bucureşti o companie de operă, subvenţionată de un grup de entuziaşti, printre care se numără Camil Petrescu, Ion Vlădoianu şi George Folescu.
Vocea basului călărăşean a răsunat în această scurtă perioadă de timp, în peste 60 de reprezentaţii, cu operele Aida, Carmen, Faust, Rigoletto, Tosca, Lakmé.
După primul război mondial, George Folescu reia lupta pentru triumful ideii Operei Naţionale. În anul 1919 se materializează prima etapă a victoriei. Acum se înfiinţează Societatea Opera – Artişti Asociaţi, al cărei vicepreşedinte este George Folescu.
Paralel cu această febrilă activitate organizatorică, artistul călărăşean îşi pune în valoare darurile sale artistice.
Un mare succes i-a fost adus de rolul lui Mefisto din opera Faust. În anul 1921 pleacă în Grecia unde susţine o serie de concerte. Din anul 1923 începe şi activitatea pedagogică, la clasa de canto, de la Conservatorul din Bucureşti. Din mărturisirile studenţilor săi aflăm că, pe lângă faptul că era foarte apropiat de aceştia, era un pedagog meticulos, ştiind să dezvolte talentele tinerilor, să-i facă să iubească muzica şi să facă din ea artă adevărată.
Cele mai multe succese şi elogii le obţine în urma prezentărilor pe scenă.
În stagiunea 1924 – 1925 cânta de 60 de ori.
La 1 octombrie 1925, în deschiderea stagiunii cânta în Boris Godunov – Musorgski.
Interpretează roluri principale în operele Povestirile lui Hoffman, Ernani, Cavaleria Rusticană, Traviata, Tosca, Boema, Faust, Olandezul zburător, Tristan şi Isolda.
Prima stagiune a Operei Naţionale de Stat se deschide cu un spectacol în care George Folescu interpreta rolul regelui Henric, apărătorul dreptăţii, din opera Lohengrin, a lui R. Wagner.
Una din principalele preocupări ale artistului a fost şi problema obţinerii unui local propriu al Operei. “Voi muri şi nu voi apuca să aud tineretul cântând în noua Operă”, spunea Folescu arătându-şi îngrijorarea faţă de oficialităţile timpului.
În activitatea sa este susţinut deseori de prieteni, unul dintre aceştia fiind George Niculescu – Basu. Împreună petrec clipe de neuitat la Călăraşi.
Stagiunea 1927 – 1928 o începe la Varşovia. Se întoarce la Bucureşti pentru a interpreta pe 3 ianuarie 1928 rolul lui Don Basilio din Bărbierul din Sevilla de Rossini.
La 30 mai 1928 are loc premiera operei Năpasta de Sabin Drăgoi, după Caragiale, în care interpretează rolul lui Ion.
George Breazul nota într-unul din cotidienele bucureştene, printre altele, că George Folescu “şi-a legat pentru totdeauna numele de rolul lui Ion din Năpasta”.
Consemnând premierea operei, Tudor Arghezi spune. “Punctul culminant al Năpastei şi punctul ei genial coincide cu intrarea în act a nebunului Ion, în care domnul Folescu, sobru şi interior, cu o voce adâncă, de linişte împietrită, atinge odată cu autorul, nivelurile definitive” (Bilete de papagal nr. 240, 14 noiembrie 1928).
Spectacolul a avut un mare succes, dar bucuria artistului a fost umbrită de o voce din culise care îl anunţa că mama sa este pe moarte.
La 11 aprilie 1937 este prezent la Călăraşi, unde este sărbătorit pentru cei 30 de ani de activitate artistică, fiind prezentat ca “deşteptător al conştiinţei neamului nostru şi fondator temeinic al unei originale şcoli de muzică românească”.
În 1939 cânta pentru ultima dată Simfonia a IX-a de Beethoven.
George Folescu a susţinut 40 de roluri principale şi multe alte roluri pe care le-a interpretat cu aceeaşi pasiune. Talentul său depăşeşte graniţele ţării. Succesele repurtate în ţară şi peste hotare i-au înscris numele în hrisoavele muzicale ale lumii.
În noaptea de 17-18 noiembrie 1939 vocea basului Folescu se stinge.
In anul 2003 i-a fost acordat (post-mortem) titlul de "Cetatean de onoare al minicipiului Slobozia".

Observatii:
“Una dintre cele mai frumoase voci de bas pe care le-a avut nu numai ţara românească, dar şi străinătatea”. (Şerban Tassian)

Categorii pentru George FOLESCU:
Muzica

Personalitati nascute in localitatea Slobozia Noua
Personalitati nascute in judetul Ialomita
Personalitati nascute in zona/regiunea/statul Muntenia
Personalitati nascute in tara Romania Romania
Personalitati nascute pe continentul Europa de Est


Personalitati aniversate la data de 17 septembrie - Evenimente din data de 17 septembrie
Personalitati nascute in zodia Fecioara Fecioara

Personalitati aniversate la data de 17 noiembrie - Evenimente din data de 17 noiembrie
Personalitati nascute in zodia Scorpion Scorpion

Personalitati aniversate in anul 1884 - Evenimente din anul 1884
Personalitati aniversate in anul 1939 - Evenimente din anul 1939

Personalitati din perioada 1884-1939 - Evenimente din perioada 1884-1939

Comentarii
Nu exista comentarii in baza de date!
Nu puteti scrie comentarii! Nu sunteti logat! Mergeti la pagina de login!

Personalitati celebrate in 17 septembrie

Victor ANESTIN Victor ANESTIN
(Bacau, Moldova, 1875 - Bucuresti, Muntenia, 1918)
Scriitor roman, nascut in orasul Bacau. Parintii, Ion si Maria Anestin, actori craioveni, se afla intr-un permanent turneu prin tara, iar micul Victor trebuie sa-i insoteasca pretutindeni. Urmeaza clasele primare la Bucuresti, iar pe cele secundare l ...

George BACOVIA George BACOVIA
(Bacau, Moldova, 1881 - Bucuresti, Muntenia, 1957)
George Bacovia (pseudonimul lui George Vasiliu) s-a nascut la 4/17 Septembrie 1881 la Bacau, ca fiu al unui comerciant. Urmeaza liceul lin orasul natal, apoi Facultatea de Drept din Iasi, fara a profesa vreodata avocatura. Indeplineste diverse slujbe ...

George FOLESCU George FOLESCU
(Slobozia Noua, Muntenia, 1884 - 1939)
Bas. Ajutat de unchiul său, preotul Grigore Dinescu, urmează şcoala primară în Bucureşti şi apoi cursurile Seminarului Nifon. Aici îşi începe educaţia muzicală şi se remarcă prin calităţ ...

Moses GASTER Moses GASTER
(Bucuresti, Muntenia, 1856 - Abingdon, Oxfordshire, 1939)
Filolog roman stabilit dupa 1885 in Anglia. A realizat studii de literatura romana veche si de ebraistica. A tradus in engleza legende si basme romanesti. Lucrari: "Literatura populara romana", "Apocrifele in literatura romana", "Chrestomatie romana" ...

Dem RADULESCU Dem RADULESCU
(Ramnicu-Valcea, Oltenia, 1931 - Bucuresti, Muntenia, 2000)
Mare actor de comedie. ...

Paul V. BORGHESE Paul V. BORGHESE
(Roma, Roma, 1552 - Roma, Roma, 1621)
Papa (1605-1621) ...

Francesco GEMINIANI Francesco GEMINIANI
(Lucca, Toscana, 1687 - 1762)
Compozitor si violonist, elev al lui Arcangelo Corelli si Alessandro Scarlatti. A compus numeroase concerte si sonate pentru vioara. Este autorul tratatelor: "Arta cantului la vioara" si "Arta acompaniamentului". ...


Personalitati celebrate in 17 noiembrie

ALEXANDRU ALDEA ALEXANDRU ALDEA
(Targoviste, Muntenia, 1436)
Domn al Tarii Romanesti intre anii 1431-1436, probabil fiu natural al lui Mircea cel Bătrân. ...

Ladislau BANYAI Ladislau BANYAI
(Baia de Cris, Transilvania, 1907 - Bucuresti, Muntenia, 1981)
Istoric. ...

Constantin BARASCHI Constantin BARASCHI
(Campulung, Muntenia, 1902 - Bucuresti, Muntenia, 1966)
Sculptor, membru corespondent al Academiei Române. A urmat cursurile Şcolii de Belle-Arte din Bucureşti, la clasa sculptorului Dimitrie Paciurea. În perioada 1923 – 1925, artistul şi-a continuat studiile de sculptură la Academia l ...

George FOLESCU George FOLESCU
(Slobozia Noua, Muntenia, 1884 - 1939)
Bas. Ajutat de unchiul său, preotul Grigore Dinescu, urmează şcoala primară în Bucureşti şi apoi cursurile Seminarului Nifon. Aici îşi începe educaţia muzicală şi se remarcă prin calităţ ...

Teodora LUCACIU Teodora LUCACIU
(Vulcan, Transilvania, 1928 - 1986)
Soprana Primadona a Operei Romane din Bucuresti, a cantat si in opereta. Artista emerita cunoscuta atat in tara cat si peste hotare. Ea s-a nascut la 17 noiembrie 1926, in Vulcan. Tatal sau, Vasile Lucaciu a fosr revizor scolar si un excelent violon ...

Emil RACOVITA Emil RACOVITA
(Iasi, Moldova, 1868 - Cluj, Transilvania, 1947)
Savant, explorator, speolog si biolog roman, considerat fondatorul biospeologiei (studiul faunei din subterane - pesteri si panze freatice de apa) ...

Eugen Iulian SECOBEANU Eugen Iulian SECOBEANU
(Galati, Moldova, 1971 - )
Bariton. Absolvent al Universitatii de Muzica ‘’George Enescu’’, Iasi, sectia Canto. Solist al: Operei Nationale Bucuresti, Operei Nationale Galati, Operei Nationale Iasi, Operei Nationale Brasov. 2008, Master-Class condus de Ionel Pantea, in cadru ...

Serban TASSIAN Serban TASSIAN
(1909 - 1983)
Bariton. ...

Joseph Jules Francois Felix BABINSKI Joseph Jules Francois Felix BABINSKI
(Paris, Paris, 1857 - Paris, Paris, 1932)
Medic francez de origine poloneza. A demostrat rolul sugestiei in patologia isteriei si a descris unele simptome neurologice cu valoare diagnosticata, care-i poarta numele. ...

George MURNU George MURNU
(Veria, Macedonia Centrala, 1868 - Bucuresti, Muntenia, 1957)
Scriitor si poet aroman. ...


Evenimente din 17 septembrie

17/09/1787 - Conventia Constitutionala adopta Constitutia Statelor Unite ale Americii
(S.U.A. - Istorie) - Conventia Constitutionala adopta Constitutia Statelor ... [ detalii ]

Meditatii
Cautare personalitati in dictionar

Meditatii
Sondaje
Cazare Creare site

© Conspect dictionar personalitati, meditatii, maxime

Dictionar   Meditatii   Creare site