Conspect dictionar personalitati, meditatii, maxime - Octav ENIGARESCU


Octav ENIGARESCU

Nume: ENIGARESCU
Prenume: Octav
Nationalitate: romana

Date despre nastere
An: 1924
Date despre deces
An: 1993
Data: 30 iunie
Octav ENIGARESCU
A trait 69 de ani.

Activitate:
Bariton. Voce vibranta, insusiri actoricesti in sustinerea unui repertoriu variat. A ocupat şi funcţia de director al Operei Române. In pleiada interpretilor romani conemporani, baritonul Octav Enigarescu ocupa unul dintre primele locuri, datorita profilului sau artistic multilateral. Cantaret cu remarcabile calitati vocale, Enigarescu poseda totodata un diapazon stilistic cuprinzator si o inteligenta dramatica ce ii permite intruchipari scenice veridice ale personajelor din operele clasice si contemporane. Aceasta polivalenta este rodul muncii sustinute, al preocuparii permanente de desavarsire a insusirilor naturale.
Paralel cu studiile la Conservatorul din Bucuresti, sub indrumarea profesorului Aurel Costescu-Duca, Octav Enigarescu a urmat si Facultatea de stiinte juridice.
Glasul catifelat si amplu, timbrul cald, l-au impus,inca de la absolvirea Conservatorului (1946), printre cantaretii tineri de frumoase perspective. La Opera din Cluj, unde canta in primii ani ai carierei sale muzicale, isi creeaza un repertoriu de baza, caruia ii adauga mereu noi roluri, noi lucrari. Remarcat si apreciat de publicul romanesc, incepe a se afirma prin premiile obtinute la concursuri internationale (Bucuresti 1953, Praga 1954).
Angajat de prima scena lirica a tarii- Opera Romana din Bucuresti- Octav Enigarescu se inscrie printre interpretii romani de frunte. Ii sunt conferite titlurile de “Artist emerit” si laureat al Premiului de Stat.
Pe langa manifestarile solistice, desfasoara o intensa activitate didactica la catedra de canto a Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucuresti.
Personajele pe care le interpreteaza se intiparesc puternic in mintea spectatorilor. Un Figaro istet sau un Rigoletto de vaste rezonante tragice, un Golaud infrant de propria-i generozitate si noblete sufleteasca, sau un Falstaff de un comic suculent, sunt redati cu egala putere de convingere. Capacitatea de a invinge dificultatile tehnice si de a reda, prin bogate nuante trairea eroilor i-au atras aprecieri si elogii nu numai in Romania, ci si in numeroase tari europene in care a cantat (Franta, U.R.S.S.,Belgia, Cehoslovacia, Bulgaria, Italia, R.D.Germana, Ungaria, Anglia, Irlanda, R.F.Germania, Iugoslavia, Grecia, Turcia).
Repertoriul lui Octav Enigarescu cuprinde numeroase roluri principale din operele italiene, germane, franceze, ruse si romanesti, parti solistice din diverse lucrari vocal-simfonice romanesti si universale, precum si un numar considerabil de lieduri ai arii.


Categorii pentru Octav ENIGARESCU:
MuzicaPersonalitati aniversate la data de 30 iunie - Evenimente din data de 30 iunie
Personalitati nascute in zodia Rac Rac

Personalitati aniversate in anul 1924 - Evenimente din anul 1924
Personalitati aniversate in anul 1993 - Evenimente din anul 1993

Personalitati din perioada 1924-1993 - Evenimente din perioada 1924-1993

Comentarii
Nu exista comentarii in baza de date!
Nu puteti scrie comentarii! Nu sunteti logat! Mergeti la pagina de login!

Personalitati celebrate in 30 iunie

Tudor BUGNARIU Tudor BUGNARIU
(Budapesta, Budapesta, 1909 - Bucuresti, Muntenia, 1988)
Filozof si publicist, ginerele lui Lucian Blaga. ...

Paul CONSTANTINESCU Paul CONSTANTINESCU
(Ploiesti, Muntenia, 1909 - Bucuresti, Muntenia, 1963)
Compozitor roman. Si-a inceput studiile la Ploiesti (1919) cu Boris Koffer, Traian Elian, Ioan Christu Danielescu si le-a continut la Conservatorul din Bucuresti, unde mai tarziu va fi profesor. Se prefectioneaza la Viena, intre anii 1933 si 1935, cu ...

Anton DAVIDOGLU Anton DAVIDOGLU
(1876 - Bucuresti, Muntenia, 1958)
Matematician, inițiatorul cercetărilor românești în domeniul ecuațiilor diferențiale ordinare sau cu derivate parțiale. ...

Octav ENIGARESCU Octav ENIGARESCU
(1924 - 1993)
Bariton. Voce vibranta, insusiri actoricesti in sustinerea unui repertoriu variat. A ocupat şi funcţia de director al Operei Române. In pleiada interpretilor romani conemporani, baritonul Octav Enigarescu ocupa unul dintre primele locuri, d ...

Jean RANZESCU Jean RANZESCU
(1909 - 1996)
Regizor. Jean Rânzescu a fost angajat în 1934 ca solist al Operei Nationale din Cluj, unde a interpretat numeroase roluri de tenor precum Nadir din “Pescuitorii de perle” de Georges Bizet, rolul titular din “Faust” de Charles Gounod, Rodolfo din “La ...

Jiri Antonin BENDA Jiri Antonin BENDA
(Stare Benatky, Boemia, 1722 - Kostritz, Turingia, 1795)
Compozitor de melodrame, muzica de scena, mise, cantate si lucrari instrumentale ...

Gyula (2) ANDRASSY Gyula (2) ANDRASSY
(Trebisov, Kosice, 1860 - Budapesta, Budapesta, 1929)
Om politic, fiul lui Andrassy Gyula, ministru de interne al Ungariei (1906-1913) ...

Lee DE FOREST Lee DE FOREST
(1873 - 1961)
Inventator, constructor al triodei (1906) ...

Meditatii
Cautare personalitati in dictionar

Meditatii
Sondaje
Cazare Creare site

© Conspect dictionar personalitati, meditatii, maxime

Dictionar   Meditatii   Creare site