Conspect dictionar personalitati, meditatii, maxime - Ioan HOLENDER


Ioan HOLENDER

Nume: HOLENDER
Prenume: Ioan
Nationalitate: romana

Date despre nastere
Loc: Timisoara
Judet: Timis
Zona/Regiune: Banat
Tara: Romania Romania
Continent: Europa de Est
An: 1935
Data: 18 iulie
Zodie: Rac Rac
Ioan HOLENDER
In prezent are 85 ani.

Activitate:
Bariton, impresar şi director al Operei din Viena. Cel mai longeviv director al Operei de Stat din Viena: 1 aprilie 1992 – 30 august 2010. Consilier al Metropolitan Opera din New York, presedinte si director artistic al Festivalului “George Enescu” de la Bucuresti.
Premii si distinctii: Ordinul Artelor si Literelor din Franta (1999), Medalia de onoare in aur a orasului Viena (2010), Cetatean de onoare al oraselor Cluj si Timisoara, Doctor Honoris Causa al mai multor universitati (Iasi, Cluj, Timisoara, Bucuresti, Sofia), Marea medalie de aur pentru merite a Republicii Austria (2002), Medalia de aur “Franz Schalk” a Orchestrei Filarmonice din Viena.
Carti publicate: Ioan Holender. Viata directorului Operei de Stat din Viena. Autobiografie (2001), Inca nu sint gata! (2010).

A primit titlul de "Doctor honoris causa" de la Universitatea din Bucureşti. Născut în 1935, la Timişoara, Holender a studiat ingineria mecanică la universitatea din acest oraş. După ce a emigrat cu familia în Austria, a intenţionat să-şi continue studiile în acest domeniu, dar a deveni interesat de muzică. După studiile în domeniul muzical a lucrat ca bariton şi interpret de concerte la Klagenfurt Stadttheater. În 1966, a început să lucreze la agenţia de teatru Starka, pe care ulterior a preluat-o şi a dezvoltat-o. În 1988, a fost numit secretar general al Operei din Viena, numire care a stârnit controverse din cauza conflictelor de interese presupuse de această funcţie şi asocierea sa cu agenţia de teatru. În cele din urmă, Holender s-a disociat de Starka. După moartea lui Waechter, în februarie 1992, Holender a devenit, în aprilie, directorul Operei din Viena. A administrat şi Vienna Volksoper timp de patru ani simultan. Holender a avut cel mai lung mandat de director al Operei din Viena. Este şi preşedintele şi directorul artistic al Festivalului "George Enescu" 2011.
A doua persoana ca importanta in stat dupa cancelar, dupa cum considera unii, Ioan Holender este de 20 de ani directorul Operei din Viena si, desi modul sau de a conduce este considerat de multi foarte original, timisoreanului i s-au prelungit contractele de patru ori, sub trei guverne diferite.

Observatii:
"Am ajuns pe ulitele artei ca un om ratat, exmatriculat de la Politehnica", isi aminteste directorul Operei din Viena, care mai afirma ca a plecat "nu pentru a trai in Occident, ci pentru a supravietui". "Un om ratat, care si-a pierdut limba pe care o iubea, care a pierdut tot, din cauza circumstantelor politice" - asta credea Ioan Holender despre sine insusi, la 24 de ani, cind a fost nevoit sa-si paraseasca tara. "La 30 de ani eram ca o frunza in vint", mai spune acesta. Dar, dupa ce Carmen Avram a facut observatia ca, pentru un om ratat, are o cariera extraordinara, Ioan Holender a marturisit ca a avut si vise implinite de-a lungul vietii. Unul dintre acestea a fost sa cinte alaturi de Pavarotti pe scena Operei din Timisoara, iar acest vis a devenit realitate. "Tarul Holender" - asa l-a numit Pavarotti pe timisoreanul care a devenit directorul Operei din Viena.

Holender recunoaste el insusi ca modul sau de a conduce Opera este unul "personal". De-a lungul timpului a fost atacat extrem de dur, acuzat de "romanizarea" Operei din Viena si de faptul ca, daca e sa se sfatuiasca vreodata cu cineva, acela e doar Dumnezeu. Holender crede ca este in acelasi timp si manager si artist, pentru ca, a conduce o institutie care are incasari de aproximativ 140.000 de euro pe noapte, trebuie sa ai si calitati de manager.

Categorii pentru Ioan HOLENDER:
Muzica

Personalitati nascute in localitatea Timisoara
Personalitati nascute in judetul Timis
Personalitati nascute in zona/regiunea/statul Banat
Personalitati nascute in tara Romania Romania
Personalitati nascute pe continentul Europa de Est


Personalitati aniversate la data de 18 iulie - Evenimente din data de 18 iulie
Personalitati nascute in zodia Rac Rac

Personalitati aniversate in anul 1935 - Evenimente din anul 1935

Comentarii
Nu exista comentarii in baza de date!
Nu puteti scrie comentarii! Nu sunteti logat! Mergeti la pagina de login!

Personalitati celebrate in 18 iulie

Petre ALEXANDRESCU Petre ALEXANDRESCU
(Craiova, Oltenia, 1828 - Braila, Muntenia, 1899)
Are de foarte tânăr deschideri pentru artă, fiind la numai 17 ani suplinitor la o catedră de desen din oraşul lui natal. Remarcat de domnitorul Barbu Ştirbei, care impresionat de talentul acestuia hotărăşte în ...

Anghel DEMETRIESCU Anghel DEMETRIESCU
(Alexandria, Muntenia, 1847 - Karlovy Vary, Karlovy Vary, 1903)
Critic literar, istoric, scriitor. ...

Elena GHERMAN Elena GHERMAN
Cernauti, Bucovina,
Soprana. Artist al Poporului in Republica Moldova. A absolvit Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu” . Din Anul 1983 este prim solistă la Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Republica Moldova. Cântă în taliană, ...

Ioan HOLENDER Ioan HOLENDER
(Timisoara, Banat, 1935 - )
Bariton, impresar şi director al Operei din Viena. Cel mai longeviv director al Operei de Stat din Viena: 1 aprilie 1992 – 30 august 2010. Consilier al Metropolitan Opera din New York, presedinte si director artistic al Festivalului “George Enes ...

Henri FARMAN Henri FARMAN
(1874 - 1958)
Pilot si constructor de avioane. Unul dintre pionierii aviatiei. A efectuat primul zbor in circuit inchis (1908). ...

Michelangelo Merisi Da CARAVAGGIO Michelangelo Merisi Da CARAVAGGIO
(Caravaggio, Lombardia, 1573 - Porto Ercole, Toscana, 1610)
Pictor din era Barocului. ...

Meditatii
Cautare personalitati in dictionar

Meditatii
Sondaje
Cazare Creare site

© Conspect dictionar personalitati, meditatii, maxime

Dictionar   Meditatii   Creare site